Skip to main content

Fair play karton 2022/2023

ŠKOLSKA GODINA 2022./2023.

 

Državno prvenstvo u šahu za osnovne škole 2022.

Kako ljepše i sretnije započeti godinu nego uz dječje poštenje, borbu, ustrajnost i trud. Dobre stare navike naših natjecatelja nastavljaju se i dalje pa tako na prvom DP-u imamo dva fair play kartona. Tehnička komisija dodijelila ih je šahistu iz Zadra i šahistici iz Starih Mikanovaca.

Adrian iz Osnovne škole Šime Budinića Zadar je dječak s invaliditetom te je imao pravo i mogućnost tijekom cijelog natjecanja igrati na istom mjestu, odnosno jednoj ploči u dvorani. Unatoč svojim teškoćama u kretanju, izabrao je, kao i svi ostali sudionici i njegovi suigrači, pomicati se u skladu s plasmanom ekipe – upravo radi timskog duha i lakše organizacije.

Iz razgovora doznajemo kako je očekivao nagradu zato što je istu dobio i prošle godine. Sretan je što ponovno sudjeluje na Završnici te je ponosan na svoju ekipu koja je ostvarila jako dobar plasman. Također, sudjeluje i na brojnim drugim natjecanjima pa poznaje velik broj sudionika te kaže kako su svi sretni što su ponovno na okupu.

A kako je to staviti vlastitu pobjedu na kocku radi zdravlja protivnice, zna naša Marta iz Osnovne škole Stjepana Cvrkovića. Ona se našla u situaciji gdje je njenu protivnicu neočekivano i naglo zabolio trbuh te je htjela otići na pauzu. Marta je u tom trenutku odlučila zaustaviti vrijeme i pričekati ju do povratka, iako je mogla tražiti nastavak igre i lako zgrabiti pobjedu.

Pričali smo s Martom kojoj je ovo prvi put da se susreće s fair play kartonom, evo što kaže:

„Moja protivnica se osjećala loše i trebala je pauzu. Ona nije kriva što joj je pozlilo i nisam željela da zbog toga izgubi. Željela sam fer i korektnu borbu te sam zbog toga zaustavila sat. Kasnije mi je došao sudac i uručio nagradu za koju nisam znala da postoji. Bila sam jako sretna i iznenađena kao i moja mentorica koja je jako ponosna na mene“.

Marta se šahom bavi dvije godine te je sigurna da će i nastaviti. Fair play karton koji je dobila sigurno će biti poticaj njoj i cijeloj ekipi da se uvijek ponašaju korektno i u fair play duhu te da tako nauče i ostale prijatelje.

Bio je ovo tek početak naših ovogodišnjih natjecanja te željno iščekujemo sve nadolazeće poštene trenutke naših sportaša. Čestitamo i zahvaljujemo Marti i Adrianu!

 

Tekst: IPL novinarka Tea Šeparović

Foto: IPL novinarka Ivona Kušec

 

Fair play karton na krosu

Osim medalja i pehara, jučer smo na stazi dodijelili smo i fair play karton!
Jan Romanić, učenik 13. gimnazije Zagreb, bio je na štakama do tjedan dana prije natjecanja zbog ozlijede ligamenta na zglobu noge te je ozljedu obnovio odmah na početku utrke. Unatoč bolovima, završio je utrku za svoj tim.
Prolaskom kroz cilj dobio je ogroman pljesak i podršku, ne samo svog tima nego i svih prisutnih, a fair play karton uručio mu je predsjednik Tehničke komisije Aleksandar Puklavec riječima: “Primjetili smo tvoj fair play, za ekipu si izdržao sve bolove i ušao u cilj, te zaslušio fair play karton Hrvatskog školskog sportskog saveza.”
 
 
 

Državno prvenstvo u šahu za srednje škole smo, osim proglašenjem pobjednika, završili na još jedan predivan način – dodjelom čak dva fair play kartona. Tehnička komisija uručila ih je Lari Jović iz Tehničke škole Slavonski Brod i Loreni Majdak iz Katoličke klasične gimnazije s pravom javnosti u Virovitici.

Lorena Majdak učenica je Katoličke klasične gimnazije s pravom javnosti u Virovitici i nikad se prije nije susrela s nagradom fair play kartona. Član Tehničke komisije, gospodin Vlado Karagić, pomno je pratio ponašanje igrača i ekipa te odlučio da ona zaslužuje fair play karton upravo jer se tijekom cijele igre ponašala u potpunosti fair play! Fair play je, kako kažu, „bio u igri, na osmijehu, u bodrenju djevojaka iz njene ekipe…“

„Prije se nisam susrela s nagradom fair play kartona i nisam znala što je to, ali kad sam saznala, bilo mi je baš drago. Prijateljice i profesor su ponosni, a ja sam sretna. Tu ima puno ljudi i sve djevojke s kojima sam dosad igrala su super fair igrale te nije bilo nikakvih problema pa zato nisam očekivala da ću baš ja dobiti fair play.“ – skromno nam je potvrdila Lorena.

Osim Lorene, fair play karton zaslužila je i učenica Lara Jović. Naime, Lara je "jedva pronašla ekipu koju će povesti na Državno prvenstvo", ali je uspjela okupiti izvrstan tim. Sudac je na samom natjecanju odlučio da joj se treba uručiti fair play karton kada je njena protivnica odigrala nepravilan potez, a ona ga nije htjela prijaviti – odlučila joj ga je objasniti i pobijediti na šahovski način, a ne linijom manjeg otpora. Kao pravi timski igrač, ali i vođa, potvrdila nam je:

„Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam osvojila fair play karton i ovo Državno prvenstvo definitivno će mi ostati u lijepom sjećanju!“

Čestitamo djevojkama i zahvaljujemo im što su dobar primjer fair playa u školskom sportu – nadamo se da će i naši drugi sportaši primijeniti iste prakse u našim nadolazećim prvenstvima! Koja nas prvenstva očekuju, pogledajte OVDJE.

DRŽAVNO PRVENSTVO ŠSD-A U PLIVANJU 7.-9.12.2022

Veći, stariji i iskusniji od osnovnoškolaca, no i dalje znaju igrati fair. Dominik Dukić koji polazi Gimnaziju Josipa Slavenskog Čakovec bio je na startu na kojem su prvo startale cure i jednoj od njih su pukle naočale. Ona se uspaničila i pitala ima li tko viška naočale. Dominik se ponudio i posudio joj svoje jer nitko drugi se nije javio. Kako nam kažu, dogovor je bio da kada ona otpliva, vrati naočale čim prije, međutim Dominik je bio grupa odmah poslije nje.

Ona mu nije stigla vratiti njegove naočale pa se Dominik mora brzo snaći i otrčati po svoje rezervne, iako je već bio na startu. Dominik nam je poručio i ovo:

„Na prvom natjecanju kojem sam ja bio pukla mi je kapica i isto tako sam se uspaničio. Tako da znam kako je to i želim pomoći drugima.“

Također nam poručuje da se na natjecanjima općenito nose po dvije kapice i da ih klubovi znaju često međusobno izmjenjivati kako bi pomogli i olakšali jedni drugima.

Ovaj fair play karton divan je nastavak na osnovnoškolsko natjecanje, gdje je učenica Marija Tica istu #fairplay pomoć pružila djevojci iz svoje konkurencije te joj omogućila najbolji mogući nastup za svoju školu. Više o tome pročitajte ovdje:

A mi vas podsjećamo: Ostanite i igrajte fair kao i naši sudionici Državnih prvenstava. Čestitamo i želimo puno sreće i uspjeha u daljnjim natjecanjima!

 

TEKST: IPL novinarka Petra Posavec

​Državno prvenstvo u hrvanju

FAIR PLAY KARTONI 

 

Za kraj ovogodišnjeg drugog izdanja Državnog prvenstva u hrvanju ugodno nas je iznenadila vijest da su tijekom natjecanja podijeljena čak četiri fair play kartona! Prvi u OŠ Iver gdje je Karla Krizmanić utješnim zagrljajem svoje protivnice zadivila trenere obiju ekipa. Maša Grubišić iz OŠ Marije Jurić Zagorke priznala je pobjedu protivnici s izjavom da je svjesna kvalitete svoje protivnice kojoj čestita na pobjedi. Njena kolegica Ana Petrić rekla je protivnici: "kad budeš 4. razred, bit ćeš odlična!". Te su riječi motivacije upravo ono što potiče mlade na bavljenje svojim omiljenim sportom, a timskog rada na hrvanju nije nedostajalo. Posljednji karton pripao je Josipi Pavić iz OŠ braće Radić Sisak koja je, svjesna svoje novonastale ozljede, predala borbu svojoj suparnici i čestitala na prolasku. 

 

Za cijelokupnu organizaciju drugog izdanja hrvačkog prvenstva u školskom sportu zaslužan je Hrvatski školski sportski savez uz Hrvatski hrvački savez kao suorganizatora. 

IPL novinarke: Paola Perica i Nika Baić

Državno prvenstvo u plivanju

[Fair play karton za hrabrost]  Na Državnom prvenstvu u gimnastici, održanom u Osijeku ove srijede, mladi su gimnastičari i gimnastičarke odmjerili snage i pokazali svoje gimnastičke vještine. Među njima, bio je i Ivano iz Oš Žnjan Pazdigrad.
Kada je došao njegov red na ručama, Ivano je nespretno postavio ruke, pao na pod i ozlijedio lijevu ruku. Pružena mu je prva pomoć, no nasreću, ispostavilo se da ruka ipak nije slomljena.
 Ivano je svojom hrabrošću i podrškom za ostatak svoje ekipe bio pravi primjer drugim natjecateljima, koji su pohvalili njegov timski duh - Tehnička mu je komisija s predsjednikom Kraljevićem dodijelila #fairplay karton.

 

Državno prvenstvo u badmintonu

 

Kako biti prijatelj sa suparnikom znaju Kristijan i Lovro - U svijetu sporta i napetih natjecanja najljepše je pronaći ljude sa istom strašću. Oni koji vole isti sport, imaju iste ciljeve i jednako se tako trude postići ih. Takva su prijateljstva vođena istim motivima, ali i suosjećanjem.

Jedna od takvih predivnih prijateljstva, mogli su primjetiti svi prisutni na Državnom natjecanju školskih sportskih društava iz badmintona. Uz to što je divno, prijateljstvo Kristijana Puljića i Lovre Matovina zaslužilo je i #fairplay karton.

Kristijan Puljić iz Osnovne škole Mertojak Split, osim što je jedan od novih državnih prvaka u badmintonu, oduševio je sve prisutne svojim fair play potezom na finalnoj utakmici. U tijeku je bila finalna utakmica između ŠSD Sova i ŠSD Mertojaka, odnosno meč su igrali Kristijan i njegov prijatelj Lovro Matovina. Nakon napetog meča i osvojenog posljednjeg poena, Kristijan je najprije otrčao zagrliti i utješiti svog suparnika - prijatelja, a tek se onda okrenuo svojim suigračima i s njima proslavio osvojenu zlatnu medalju.

Kristijan i Lovro, osim što su vrhunski mladi sportaši, odličan su primjer kako treba izgledati prijateljstvo i suparništvo u sportu. U kratkom razgovoru rekli su nam da se poznaju već pet godina, a razlog njihovom upoznavanju, upravo je natjecanje iz badmintona.

„Bilo je to na Međunarodnom natjecanju u Čakovcu, tu smo prvi put igrali jedan protiv drugoga. Ja sam ga dobio, a on je još igrao i ozlijeđen. Slomio je nogu taman pred natjecanje“ govori nam Kristijan.  

Često igraju jedan protiv drugoga u klupskom sportu i otvorenim turnirima, ali se kao pravi profesionalci fokusiraju na meč. No unatoč profesionalizmu, žao im je kada jedan od njih izgubi.

„S jedne strane mi je drago što sam pobijedio, dok s druge bude mi žao što je on izgubio jer smo stvarno dobri prijatelji, možemo si sve reći, često se savjetujemo i kada ne igramo jedan protiv drugoga najveća smo si podrška”, dodaje Kristijan.

Na naše pitanje bi li ikada popustili jedan drugome tijekom igre odgovorili su da to ne bi nikada napravili, već upravo suprotno - tijekom igre daju sve od sebe.

Bez obzira na gubitke i pobjede njihovo prijateljstvo samo jača, i tako već pet godina Kristijan i Lovro nakon naporne igre mogu skupa slaviti svoje pobjede, jer najveća im je medalja upravo njihovo prijateljstvo. I svima kažu da je vrijedno osvojiti takvu medalju, jer ništa ne krasi život bolje od pravog prijateljstva.

 

Tekst: IPL novinarke Laura Hergotić i Petra Lazić

Foto: IPL tim / Hrvatski školski sportski savez

 

Imamo novi fair play karton na Državnom prvenstvu u badmintonu. Ovoga puta zaslužile su ga djevojke iz Srednje škole Novska.

Tehnička komisija potvrdila nam je da je karlovačka ekipa radi proceduralne greške tražila dodatnu igru nakon kraja turnira za drugo mjesto u skupini, no djevojke iz Srednje škole NOVSKA, znajući da u daljni krug natjecanja zasluženo prolazi prvoplasirana ekipa iz Pule, predaju meč te iz tog razloga osvajaju fair play karton.

Djevojke se danas vraćaju u Novsku te nažalost ne nastavljaju s natjecanjem, no kažu da im je drago da se prepoznao dobar duh te poštena igra. 

@ipl_novinari

 

Državno prvenstvo učenika s intelektualnim teškoćama

[FAIR PLAY]  Josipa Štefković iz Srednje škole Prelog #fairplay i timski rad pokazala je danas na atletskom stadionu kada se svojoj konkurenciji iz suparničke ekipe ponudila da joj izmasira nogu kako ne bi produbila ozljedu. 
Čuvala ju je dok nije došla njena voditeljica koja je znala kako postupiti.
Ovakva briga za sve sudionike natjecanja velika je kvaliteta, a divnih je trenutaka danas na prvenstvu u atletici za učenike s intelektualnim teškoćama bilo mnogo. 
Čestitamo Josipi i nadamo se da svi naši natjecatelji nastavljaju živjeti #fairplay.

IPL novinari

Državno prvenstvo u odbojci

S osnovnim školama stižu i nove #fairplay priče  Ivanu Horvatu iz OŠ Petar Zrinski Jalžabet Tehnička je komisija dodijelila fair play karton.
Ivan je smečirao u igrača suparničke ekipe nakon čega je odmah potrčao na drugu stranu mreže, provjerio kako je igrač i ispričao mu se.  Dečki su se rukovali i dali si #highfive te se vratili svojim ekipama.
 
Hvala im što su primjer fairplaya u školskom sportu!!

IPL novinari

 FAIR se igra i u dvorani Veli Jože
Tehnička je komisija na terenu primjetila još jedan fair play čin - ekipa Emanuel iz Požege nije imala lopte za zagrijavanje, a dečki iz Osnovne škole Zrinskih Nuštar priskočila je u pomoć:
 "Naravno da ćemo podijeliti svoje lopte, da se svi zagriju prijateljski kako treba i da imamo jednak početak utakmice", rekao je Matej Penić, dobitnik novog #fairplay kartona. 
Pratite naš prijenos uživo za još zanimljivosti s terena na https://linktr.ee/skolski_sport !

IPL novinari

DRŽAVNO PRVENSTVO U RUKOMETU

[FAIR PLAY KARTON]  Da je bitno biti pošten i igrati u sportskom duhu, pokazao je Andreas Zornada, golman ekipe iz OŠ Marije i Line iz Umaga tijekom utakmice za treće mjesto.
Protivničkoj ekipi dosuđen je slobodan udarac te se, prilikom pucanja, sudac našao u poziciji gdje mu nije bilo jasno vidljivo što se dogodilo. Izgledalo je kao da je napadač pucao i pogodio golmana u glavu, što se po pravilima rukometa kažnjava s dvije minute isključenja za napadača. Međutim, Andreas je prišao sudcu i rekao da je glavu obranio rukama i dobio udarac u prsa, a ne glavu te da udarac nije bio namjeran.U isto vrijeme u velikoj dvorani Intersport na finalnom susretu, učenik David Šogorić Osnovne škole Bogumila Tonija iz Samobora je tijekom promjene strana primijetio da ozlijeđeni učenik iz Gospića treba pomoć, te mu je ponio stvari i asistirao mu u promjeni.
Tehnička komisija i HŠSS prate i pohvaljuju sve  fair play činove, u i izvan terena, te i Davidu dodijeljuju fair play karton.  Hvala, dečki!
@ipl_novinari

 

[FAIR PLAY KARTON] Pomoć prije svega - Vito Srdarev iz ŠSD-a Regoč Osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić, Ogulin pokazao je fair play i tijekom cijele utakmice pazio na suigrače.

Ozlijeđenog kolegu iz Samobora pomogao je iznijeti s terena, a svega nekoliko minuta nakon primjetio je sutkinju koja je iskrenula zglob te zaustavio igru.  Upravo mu je ona s Tehničkom komisijom dodijelila prvi fair play karton Državnog prvenstva u rukometu.  Čestitamo!

@denycvek, IPL novinar

 

[FAIR PLAY KARTON] Priznati grešku, a i pomoći suparniku, i uz najbolje fairplay namjere nije uvijek lako.

No Matija Jurić iz Osnovne škole Stjepana Cvrkovića Stari Mikanovci pokazao je nekoliko puta tijekom svojih utakmica da timski rad i fair play dolaze prije svega.

Tehnička komisija sa sudačkim timom dodijelila mu je novi fair play karton HŠSS-a i novi poticaj da nastavi promicati dobre školske sportske vrijednosti.

IPL Novinari

 

DRAŽAVNO PRVENSTVO U STOLNOM TENISU

Pogledajte intervju s Lucijom

IPL NOVINARI

DRŽAVNO PRVENSTVO U FUTSALU

[FAIR PLAY]   Golmanica OŠ Hinka Juhna Podgorač Antonela ozlijedila se na početku svoje utakmice po skupinama, no odlučila je nastaviti braniti za svoj tim:  "Dobila sam i previše golova, ali da je netko drugi branio bilo bi i više"
 Igračica Osnovne škole Mate Lovraka iz Zagreba imala je šansu za out, no nije krenula pucati. Odmah je priznala da se ranije lopta odbila upravo od nje te izasla izvan terena. Lopta je tada otisla za protivnicku ekipu i nastavili su s igrom. Čin je oduševio suca koji je posegnuo za fair play kartonom i ponosno pozvao na fotografiju.
Volimo fairplay momente u školskom sportu  @hns_cff
@skolski_sport @ipl_novinari
 

IPL NOVINARI

[FAIR PLAY]
Kostobrani i štucne dio su opreme svakog nogometaša i futsalaša, pa tako i naših osnovnoškolaca koji se ovih dana nadmeću u futsalu.
Svi smo mi ljudi koji tu i tamo nešto zaboravljaju, pa su tako igračice Osnovne škole Žnjan-Pazingrad na državnu završnicu zaboravile ponijeti spomenuti komad opreme.
Kako im vršnjakinje ipak ne bi imale poteškoća s nastupom na Završnici, u spas su uskočile djevojčice Osnovne Škole Trstenik iz Splita. Ustupile su im svoju opremu i tim činom zaradile naš faurplay karton za koji ih je nominirala upravo ekipa iz Žnjana
Pozdravljamo svaki ovakav potez i potičemo naše natjecatelje na isto!

IPL NOVINARI

[FAIR PLAY]  "Izbaci, izbaci!", riječi su koje su voditelju Nikoli Munđaru i igraču Filipu Vukeliću osvojile fairplay karton Hrvatskog školskog sportskog saveza.
Tijekom izrazito napete utakmice u dvorani Intersport, nakon obrane karlovačke ekipe, jedan je učenik ostao ležati ozlijeđen, dok je ostatak igrača u šprintu krenuo prema golu - voditelj Ekonomske i trgovačke škole Čakovec viknuo je igračima da, bez obzira na šansu za gol koji bi im donio vodstvo, izbace loptu dok se ne provjeri stanje igrača suparničkog tima.
U gotovo isto vrijeme u dvorani Kaštelir, slično radi igrač Srednje škole Ban iz Zaprešića Filip Vukelić koji je bio je u posjedu lopte prilikom napada na protivnički gol. Međutim, protivnički igrač u pokušaju zaustavljanja napada pao je na pod te ozljedio gležanj.
Igrač je bez razmišljanja izbacio loptu u aut te tako propustio gol šansu sve kako bi pomogao svom protivniku.
Da su zdravlje i dobrobit naših sportaša uvijek na prvom mjestu, potvrđuju i ovakvi fair play činovi.
Hvala svim našim sportašicama i sportašima što paze jedni na druge. @ipl_novinari
Foto: Fran Ratešić & Morana Škrtić, IPL novinari

IPL NOVINARI

DRŽAVNO PRVENSTVO U KOŠARCI

[FAIR PLAY KARTON]  Prvi košarkaški  fair karton ide nam u Zagreb i to u ruke trenera!  Profesor Marjan Marangunić tijekom utakmice primjetio je grešku na semaforu i zaustavio igru kako bi zapisnički stol mogao imati točan i pravedan rezultat.  "Od malih nogu neka djeca shvate da je poštena igra, makar pod cijenu pobjede, najvažniji element svakog sporta. Lopta je okrugla i neka svi imaju jednaku šansu za pobjedu."
Profesor i njegova ekipa djevojčica Osnovna Škola Rapska potvrđuju da im je bilo predivno na natjecanju i da se svakako nadaju prolasku u četvrtfinale: "Pa neka bude još fair play kartona!"
Zahvaljujemo svima koji svojoj djeci i učenicima usađuju fair play vrijednosti - neka i ovaj naizgled mali čin bude poticaj za velike fair play poteze u školskom sportu.  #fairplaykarton #volimskolskisport Školski sportski savez Grada Zagreba

IPL NOVINARI

DRŽAVNO PRVENSTVO 5. I 6. RAZREDA - VINKOVCI

[FAIR PLAY KARTON]  Fenomenalnu Završnicu Državnog prvenstva u mini nogometu uljepšao je i novi #fairplay karton u školskom sportu!
Ponosni roditelji ekipe iz Osnovne škole Bistra od prve do zadnje minute podržavali su svoje mlade nogometašice, ali i sve ekipe ovog Prvenstva. Na tribinama se čula samo podrška i dobra glazba, a pozitivnu atmosferu roditelji su održali i na dodjeli medalja glasno navijajući za svaku ekipu koja je nastupila.
Glavni tajnik HŠSS- Ivan Dujić, uz zvukove We are the Champions s kojima su Bistranke primile svoje zlatne medalje kao nove državne prvakinje, dodijelio je roditeljima posebno priznanje za najbolje sportske činove u školskom sportu - fair play karton.
Hvala im na podršci i primjeru koji daju svim mladim sportašima i njihovim roditeljima.  #volimskolskisport