Skip to main content

Sport u 2020. - IPL projekt

IPL – projekt 2020

SPORT U 2020.

Hrvatski školski sportski savez potaknut cjelokupnom situacijom pandemije bolesti COVID-19 uzrokovanih virusom SARS CoV-2, pokreće projekt pod nazivom „SPORT U 2020.“

U projekt će inicijalno biti uključeni učenici koji su do sada sudjelovali u projektu HŠSS-a pod nazivom „Igram pišem, lajkam“.

Međutim, pozivamo i sve ostale učenike osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj da se pridruže i sudjeluju u projektu.

Što je cilj projekta?

Učenici koji su sudjelovali u IPL projektu i imaju već neko iskustvo u pisanju već naziru o čemu se tu radi. Ipak, idemo od početka. Učenici koji vole pisanu riječ, koji su otprije znali da svoje misli mogu dobo izraziti pišući sada mogu tu sklonost podijeliti sa drugima.

Molim vas pišite na temu SPORT u 2020. godini. I sami ste svjedoci nevolja koje su zadesile ljude na planetu. Pandemijska bolest uzima ljudske živote, redefinira svjetsku ekonomiju, stavlja nas na kušnju u mnogim pogledima. Uz sve to, ostavlja duboke tragove i u sportu. Najnovija vijest o premještanju termina održavanja  Olimpijskih igara u Tokiju za godinu dana, te niz odgoda ili otkaza velikih međunarodnih natjecanja i više su dovoljan razlog da o njima pišete. Pišite i o sportašima koji su morali otkazati treninge, utakmice. Pišite i o svojim osjećajima koji su povezani s apstinencijom od sporta. Zavirite malo u povijest, otkrijte neku zanimljivost s kojom ova naša recentna nevolja moda ime veze. Pišite i o našem velikom natjecanju koje smo morali odgoditi za studeni – ISF svjetsko školsko prvenstvo u košarci za učenike mlađe od 15 godina. Pišite, ne štedite se!

Kako sudjelovati u njemu?

Kada ste sigurni da imate dobar tekst, pošaljite ga na e-mail adresu: [email protected].

Urednik projekta kao i učenici IPL mentori će pregledati tekst, urediti ga po potrebi i objaviti na web stranici HŠSS-a (skolski-sport.hr) te na Facebook stranici HŠSS-.a .

 Tekstove će vrednovati i ocjenjivati publika na društvenim mrežama. Njihovi komentari i lajkovi biti će vaša najveća nagrada.

Tekstovi koji će se najviše svidjeti uredniku projekta bit će mu više nego jasan pokazatelj da tako vrsne pisce uključi u IPL projekt kada se pandemija rastopi na vrućem lipanjskom suncu.

Naravno, dobre radove nagraditi ćemo majicama HŠSS-a, koje ćete dobiti na svoju kućnu adresu.

Koliko toga mogu napisati?

Tekst koji ćete napisati ne bi trebao sadržavati više od 3500 karaktera koji ne uključuju razmake iznađu slova i odlomke. Pišite na računalu u nekom od programa za uređivanje teksta (licencirani ili pak uređivači teksta otvorenog koda (open surce).

Svaki od tih programa ima opciju brojača slova (Word Count). Uključite je, prebrojte slova i zaključite tekst.

Tekst pokušajte malo urediti: stavite naslov, Rečenicu dvije podnaslova. Dodajte po potrebi naslove odlomaka.

Ilustrirajte tekst nekom dobrom slikom. Svakako navedite izvor s kojega ste preuzeli sliku, a ako je slika vaša navedite da ste vi autor. Primjerice ispod slike može pisati: Autor: Ime, Prezime ili ako ste sliku preuzeli s neke web stanice tada stavite: Izvor: www.nekoime.com

Gdje će radovi biti objavljeni?

Svi tekstovi koji zadovolje minimalne uvjete za objavu smjestiti ćemo na web i FB HŠŠS-a.  

Zaključak!

Uđite u svijet pisanja. Ne sramite se, ne bojte se, tastatura će sigurno izdržati!:)