Skip to main content

Fair play karton 2021/2022

FAIR PLAY KARTON U ŠKOLSKOJ GODINI 2021/2022

Hrvatski školski sportski savez nastavio jue s natjecanjima nakon stanke uzrokovane pandemijom i već na prvom događanju u novoj školskoj godini pni pogodak - prekrasna priča otvara nastavak projekta u naboljem svjetlu.

Klupski prvak i viceprvak iz Zagreba i Čakovca svojim su ekipama pomogli doći do finala za srednje škole u badmintonu. Što su prije meča odlučili i kako su zaslužili fair-play karton, pogledajte u videu.

 

 

Ivor Zekan iz Tehničke škole Zagreb prvak je Hrvatske u kategoriji do 19 godina. Ivan Grubić iz Srednje škole Čakovec viceprvak je Hrvatske u kategoriji do 19 godina. Osim njihovih izvrsnih klupskih rezultata i mnogih natjecanja na kojima sudjeluju, povezuje ih još nešto - fair play karton

 

U sklopu projekta Fair play karton dodjeljeno im je ovo priznanje zbog dogovora koji se dogodio između Ivora i Ivana neposredno prije finala Državnog prvenstva u badmintonu. Dečki su sa svojim timovima došli do kraja natjecanja, te su se u finalu igrale utakmice između Zagreba i Čakovca. Ivan je pristupio Ivoru s pitanjem bi li bila dobra ideja da oni, kao najjači igrači svojih timova, predaju prijavu zajedno te odigraju presudni meč - bez taktiziranja. Svjesni svog klupskog plasmana i sposobnosti svojih protivnika, Ivor i Ivan nisu htjeli kao jaki igrači ići na slabije; umjesto toga, svoje su finale odlučili prijaviti tako da igraju jedan protiv drugoga - neka najbolji pobjedi i donese zlato svom timu. 

 

 

“Htjeli smo odigrati meč koji se može snimati i koji je atraktivan, i da nema taktiziranja”, rekli su Ivan i Ivor. Meč je bio izrazito napet, a i praćen od strane cijele dvorane te prijenosa uživo jer su svi ubrzo saznali da se na terenu pet igra pravi badmintonski derbi. Dečki su dali sve od sebe te je svega par poena odlučilo da Ivor i Tehnička škola Zagreb osvajaju zlato. 

 

“Pa zasigurno je velika motivacija dobiti tako nešto i sigurno ćemo biti primjer djeci i mladima, svim ostalim igračima”, zaključili su dečki, rukovali se i zadovoljno otišli po svoje pehare. Čestitamo im na plasmanu, ali i na ovom činu koji nas podsjeća na moć sportskog duha i sportske solidarnosti.

Pogledajte i video koji su snimile IPL novinarke Nika i Lucija:

 


Državno prvenstvo školskih sportskih društava u plivanju za osnovne škole održano je 30.11. i 1.12. 2021. godine.

 

Ana Čalušić iz 2.c razreda osvojila je fair play karton kao najmlađa učenica na natjecanju te najaktivnija na tribinama.

Osnovna škola Trstenik iz Splita ima novu dobitnicu Fair play kartona - sedmogodišnju Anu Čalušić, najmlađu natjecateljicu Državnog prvenstva u plivanju za osnovne škole. Osvojila je ovu nagradu kao zamjena i dio svoje ekipe, ali i kao svojevrsna asistentica svoje ekipe i svoga voditelja. Ana je, osim što je bila divna podrška natjecateljicama iz svoje škole, “uredovala i vodila evidenciju te brinula o tome da sve na natjecanju prođe dobro za Školsko sportsko društvo Lumbrak”, kaže njezina ekipa.

Anin voditelj, prof. Robert Jelaska iznimno je pohvalio svoju najmlađu učenicu i s veseljem najavio da će i ona uskoro zaplivati sa svojim školskim kolegicama. “Puno nam je pomagala, bez nje ne bih ostvario rezultat koji jesam!”, rekao je prof. Ilaska.

Ana nam je rekla: “jako sam sretna što sam ovo osvojila, jedva čekam zaplivati s drugim plivačicama!” Čestitamo joj na ovoj nagradi i veselimo se ponovno ju sresti na jednom od naših budućih natjecanja. 

Projekt Fair play karton započeo je s provođenjem 2020. godine kada je Hrvatski fair play odbor (HFPO) u suradnji s Hrvatskim školskim sportskim savezom uključio dodjelu posebnih kartona i nagrada za iznimno sportsko ponašanje na školskim sportskim natjecanjima u sklopu projekta “Fair play card at school’s sport competitions in Croatia”. Prekrasno je vidjeti da i naši sportaši, a i njihovi voditelji, cijene ovu inicijativu i prepoznaju posebnu djecu koji nam dolaze na ova natjecanja te se veselimo saznati tko će biti sljedeći dobitnik ove nagrade. 

Novo natjecanje - novi fair play kartoni!

Državno prvenstvo u gimnastici održano je u Osijeku 9.12.2021.

U četvrtak, 9. prosinca 2021. u Sokolskom domu u Osijeku održana je Završnica državnog prvenstva u gimnastici za osnovne škole. Ponovno smo se upoznali s nevjerojatnim sportašima, od kojih su nam neki osvojili i posebni fair play karton.

Gimnastička završnica državnog prvenstva otkrila nam je neke nove talente u školskom sportu, ali i pokazala nam i one velike hrabrosti, volje i želje za sportskim nastupima. Stoga smo u sklopu projekta Fair play karton nagradili one koji su velikom hrabrošću i zalaganjem te nepristajanjem na poraz omogućili svojim ekipama izvrsne plasmane. 

Prvi takav sportaš je mladi Roko Juričin iz I. osnovne škole Čakovec koji je pretrpio ozbiljan pad na preskoku, no odlučio je nastupiti ponovno. O tom događaju nam je rekao: “Nisam znao da ću dobiti neku nagradu za to, samo sam htio još jednom probati jer smo puno vježbali i jer sam znao da će dečki navijati za mene.” Njegovu hrabrost i požrtvovnost za tim tehnička je komisija odlučila nagraditi fair play kartonom.

Sličnu situaciju imala je i Nives Miljković, sportašica iz Osnovne škole Vladimira Nazora iz Vinkovaca, koja nam je već na natjecanje došla ozlijeđena - naime, odlučila je unatoč slomljenom prstu na nozi za svoj tim nastupiti na najtežoj gimnastičkoj spravi ovog Prvenstva, ručama.

Projekt Fair play karton provodi se od 2020. godine kada je Hrvatski fair play odbor (HFPO) u suradnji s Hrvatskim školskim sportskim savezom uključio dodjelu posebnih kartona i naada za iznimno sportsko ponašanje na školskim sportskim natjecanjima u sklopu projekta “Fair play card at school’s sport competitions in Croatia”. Prekrasno je vidjeti da i naši sportaši, a i njihovi voditelji, cijene ovu inicijativu i prepoznaju posebnu djecu koji nam dolaze na ova natjecanja te se veselimo saznati tko će biti sljedeći dobitnik ove nagrade.

Natjecanja najboljih školskih sportskih društava se nastavljaju. U Poreču je od 3. do 4. ožujka Državno prvenstvo školskih sportskih društava u hrvanju, a to je i prilika da netko od sudionika svojim držanjem ili postupkom zasluži Fair play karton.

Nismo dugo čekali. Učenik Ivan Bačani iz Osnovne škole Ludbreg od suca je dobio Fair play karton.

Ivan je kao strijela pojurio s flašicom vode pomoći svom prijatelju Martinu Horvatu iz ekipe koji se pritisnut protivnikom na strunjači borio za zrak. Sudac je vidjevši o čemu se radi prekinuo borbu i zatražio pomoć za Martina. Ivan je u tren oka bio s flašicom uz svog prijatelja iz ekipe da je upravo ta činjenica potaknula suca da za taj potez Ivanu dodijeli Fair play karton na čast njemu, njegovoj ekipe i njihovom voditelju profesoru Zenilu Vugrinecu.

Borilački sport podrazumijeva borbu do pobjede, no učenika Luka Rebić, član školskog sportskog društva LOVREK Osnovne škole Mate Lovraka iz Petrinje ni trenutka nije dvojio kad njegov napad treba prestati. Luka je popustio stisak kada je vidio da protivnika boli. Poslušajte što se dogodilo:

Ivan Boras, profesor TZK i Vinko Kadečka, hrvači trener, iznimno su ponosni na svog učenika. Čvrsto su mu stisnuli ruku i ispratili osmjehom.

Korana Drakulić nova je dobitnica fair play kartona Hrvatskog školskog sportskog saveza i Hrvatski olimpijski odbor.


Tehnička komisija Državnog prvenstva u sportskom plesu nagradila je učenicu I. osnovne škole Čakovec jer je drugu ozlijeđenu plesačicu nosila u dvorani kako bi joj omogućila slavljenje plasmana s njezinom ekipom.
Više pogledajte u prilogu IPL učenice novinarke Eme Vidović.

Natjecanja u školskoj godini nastavila su se u  Poreču 25.3.2022.  Državnim prvenstvom u rukometu.

Tijekom Državnog prvenstva u rukometu za osnovne škole, 26. ožujka 2022., pratili smo koliko zapravo sportaši pošteno igraju. Za sve koji još uvijek nisu upućeni, poštenje se i dalje cijeni te je 2020. godine osmišljen projekt koji, kao što i sam naziv kartona unaprijed najavljuje, svaku humanu, poštenu, pa možda čak i neočekivanu akciju nagradi „Fair play“ kartonom. Natjecanje se odvijalo u četiri dvorane i svi novinari su pokušali svjedočiti dodjeli kartona na licu mjesta, međutim najbolje stvari u životu se događaju kad ih ne planiraš.

Naime, na samom kraju skupnih kvalifikacija, kad su svi već duhom na ručku, za odigrati je ostala još jedna utakmica. Dvoboj između Osnovne škole Dugopolje i ekipe Velebit iz Gospića se iz jedne obične utakmice pretvorio u predivnu priču.

Tehnička komisija u rukometu na čelu s predsjednicom Ivančicom Valek koja je prisustvovala fair play trenutku, dodijelila je prvi rukometni fair play karton. Dobitnik kartona je učitelj djevojčica iz Dugopolja, Siniša Jalić,  s kojim smo porazgovarali u hotelu Delfin u kojem trenutno odsjedaju u iščekivanju polufinalnih utakmica.

  1. Gospodine Jalić, mi nažalost nismo prisustvovali vašoj brzoj intervenciji, možete li nam ispričati što se točno dogodilo?

Nije se dogodilo ništa posebno, dvije suparničke igračice su se tijekom našeg napada zabile jedna u drugu i pale na pod; jedna se držala za glavu, druga za ruku, a sudac nije reagirao. Predložio sam curama da prekinemo napad i pustimo da se ozlijeđenim igračicama pomogne. Cure su odmah stale bez obzira što je natjecanje.

  1. Smatrate li da su sudci odmah trebali reagirati na takvo nešto?

A eto, reagirali smo mi, bitno je da netko reagirao jer svi mi, sudci, treneri, organizatori, smo njihov servis da jednog dana postanu prvenstveno dobri ljudi, a još uz to i dobri sportaši.

  1. Dobro se dobrim vraća, pa naravno i Vama. Pobijedili ste u četvrtfinalu, jeste li ponosni na svoje cure?

Naravno da sam ponosan kao što su i njihovi roditelji. Radile su kao tim, borile se, ali i ono najvažnije, uživale. Mi njima u školi pomažemo u odgojno-obrazovnom dijelu, a njihovi treneri ih usavršavaju u sportu te tako zajedničkim snagama stvaramo prave ljude za koje vjerujem da će jednog dana biti i pravi sportaši.

Gospodin Jalić nije ni svjestan koliko nam je ovim razgovorom uljepšao kraj prvog dijela natjecanja - nije htio da se intervju održi bez njegovih cura, pa smo imali priliku svjedočiti nikad ljepšoj atmosferi.

Cure su sjedile nasuprot njega i ponosno ga gledale, a on je pak pogledom motrio svaku tražeći u njima, ono što one za njega već jesu, prave pobjednice.

 

PAOLA PERICA, IPL NOVINARKA

RODITELJI IZ LOVRANA ZNAJU ŠTO JE FAIR PLAY

“Pa mi navijamo za naše, ali navijamo za sve jer su svi oni naši.”

Ovoga vikenda 26. i 27. ožujka održalo se Državno prvenstvo u rukometu za osnovne škole u Poreču. Na prvenstvu su sudjelovale 24 ekipe dječaka i 23 ekipe djevojčica. U subotu se odvilo razigravanje ekipa u skupinama te četvrtfinale, a u nedjelju se odigralo polufinale i finale.

 


Ne samo rukometaši već i neočekivana grupa roditelja stigla je iz Lovrana u dvoranu Intersport i bodrila svoju ekipu. Znajući da nisu svi roditelji u mogućnosti prisustvovati utakmicama, odlučili su podržati i zabaviti sve igrače kako bi ih potaknuli na daljnju borbu. S obzirom da su vatreno navijali za svoje kćeri, ostali su igrači, koji su završili svoje utakmice, također bili motivirani navijati, te se za žensko finale stvorila prava sportska rivalska atmosfera, kako na terenu, tako na tribinama. Tehnička komisija oduševila se njihovom energijom na tribinama te su im dodijelili fair play karton.

Jedna majka, učenice sportašice iz Lovrana, stigla je podržati svoje cure u ovom natjecanju.

 

 

Treniraju li Vaše cure inače rukomet u nekom klubu?

Da, zapravo one treniraju u klubu Liburnija Opatija.

 

Jeste li ponosni na svoje cure?

Enormno, do neba i nazad. Ali na sve cure jer je voditelj bio dobar, organizacija isto tako za svaku pohvalu, i vi ste isto tako vrijedne.

 

Što mislite, koliko curama znači roditeljska podrška?

Puno im znači, trudimo ih se popratiti, ali ne možemo uvijek jer su tu i druge obaveze. Ali u svakom slučaju, mislim da svakom sportašu znači podrška i da netko cijeni njihov rad i trud. Onda kad oni na pola drugog poluvremena padnu mi ih malo pogurnemo i damo im vjetar u leđa.

 

Kako je Vama bilo podržavati ekipu?

Bilo je lijepo i super, pojavila se krasna atmosfera kod svih nas skupa i nitko se nije ozlijedio što nam je najvažnije.

 

Kako ste dobili fair play karton?

Pa mi navijamo za naše, ali navijamo za sve jer su svi oni naši. Svatko je nečiji, mi smo blizu, a možda roditelji od nekih sportaša nisu mogli doći tako da mislimo da je ova podrška bitna. Neka se svi vesele, onda smo i mi zadovoljni duplo.

 

Roditelji su svjesni kako su svima nama uljepšali atmosferu u dvorani i kako su nas sve podigli na noge. Posebno iznenađenje nam je priredio jedan otac koji je donio trubu i svirao kako bi pomogao svojoj ekipi iz Lovrana, ali i time svim ostalim sportašima i sportašicama.

Djevojke iz Lovrana su pomoću predivne i dinamične podrške roditelja osvojile državno srebro.

 

Čestitamo svim učenicima i učenicama na odlično odigranim utakmicama, uloženom trudu i naporu te im želimo puno uspjeha na daljnjim natjecanjima.

KIARA CRNETIĆ I PETRA POSAVEC, IPL NOVINARKE

DJEVOJKAMA IZ ČAKOVCA DODIJELJEN FAIR PLAY KARTON

“Nama je to bila jedna obična stvar i znak da se u našoj školi svakako njeguje fair play...”

 

U nedjelju 27. ožujka održano je svečano otvorenje Državnog prvenstva srednjih škola u rukometu, u Poreču, gdje je Nikola Perković, predsjednik Hrvatskog školskog sportskog saveza, uputio par riječi podrške rukometašima i rukometašicama. Utakmice prvenstva odigrale su se 28. i 29. ožujka, a na prvenstvu je sudjelovalo 24 muške i 24 ženske ekipe. U ponedjeljak se održalo razigravanje u skupinama i četvrtfinale, a u utorak je rezerviran za polufinale i finale.

 

Na prvenstvu su sudjelovale i učenice Gimnazije Josipa Slavenskog iz Čakovca koje je vodila profesorica Suzana Trupković. Učenice su na terenu pokazale što znači imati veliko srce i pravi sportski duh - to je impresioniralo i našu Tehničku komisiju koja im je odlučila dodijeliti fair play karton. Nažalost, djevojke nisu uspjele proći skupinu, ali su odigrale odlične utakmice.

 

 

Za prvenstvo ih je pripremala njihova profesorica uz pomoć mentora Matije Kraljića koji je vodio mušku ekipu Gimnazije Josipa Slavenskog.

 

Cure su se borile do samog kraja, jeste li ponosni na njih, iako nisu prošle u skupini?

  • Apsolutno sam zadovoljna i naravno da smo malo tužni, ali svakako sam ponosna jer smo mi zapravo već veliki korak napravili što smo uopće došli na državno. Nastupili smo tu u jednoj otežavajućoj situaciji s teškim okolnostima, s obzirom da su nam dvije djevojke noć prije razigravanja došle sa svoje utakmice u Splitu, a jedna djevojka je došla u hotel “Delfin” prije nas zbog svog natjecanja u Umagu. Tako da mogu reći da su djevojke bile istrošene i umorne, a neke od njih imaju i razne bolesti i postcovid simptome koji nisu nikako laki. Tako da je ovo što smo sad tu izvukli, s jednom pobjedom i jednim porazom od jače ekipe, svakako vrijedno ponosa.

 

Što ste očekivali od svoje ekipe?

  • Od cura sam očekivala, prije svega ono što njegujemo cijelo vrijeme kad se radi o sportskim natjecanjima, a to je jedno veliko sportsko i ljudsko srce, borbenost, zalaganje, zajedništvo i zapravo sve te pozitivne karakterne osobine koje su osnova svakoga od nas, a one se pretaču u sport. To je zapravo sve što sam od njih tražila, a njihovo znanje rukometa koje imaju ili nemaju i nije toliko važno jer su se eto trudile u tom kratkom periodu stvarati neke osnove tako da mogu uskočiti u pomoć i odraditi svoj dio na terenu.

 

 

Kako bi opisali svoju ekipu, jesu li složne ili se ponekad javljaju neki problemi među njima?

  • Osobno bih voljela, to nije njihova loša strana ili osobina ekipe, ali ono malo kad gledam unatrag kakvi smo mi nekad bili u mlađim danima i kakve su ostale ekipe te naša muška ekipa, koja je vrlo angažirana, živa i nabrijana na taj sportski rezultat, cure karakterno možda nisu takve, a očekivala sam to od njih i to nisam dobila vizualno, ali sam svakako vidjela i osjetila tu njihovu borbenost i žar na terenu.

 

Možete li nam opisati kako ste osvojili fair play karton?

  • Iznenada, radi se o tome da smo protivničkoj ekipi prije utakmice posudile smolu za loptu kako bi se lakše snašle i baratale loptom te bile malo bolje na terenu, što je možda za nekoga tko nije u sportu i nije upućen u to jedna banalna stvar. To se inače radi i može se dogoditi da se nabasa na ekipu koja nema pojma o takvim stvarima. Nama je to bila jedna obična stvar i znak da se u našoj školi svakako njeguje fair play i da smo krenuli s tim u samim počecima projekta i da se naša djeca i naši učenici ponašaju u životu i sportu fair. Moram spomenuti mladiće koji su nama uskočili u pomoć sa svojom smolom za igrom.

 

Znači li prema tome da Vam je na prvome mjestu fair play, a tek onda pobjeda?

  • Pa ja bih mogla reći jedno i drugo, čim si u sportu važna ti je pobjeda i rezultat, ali nije pod svaku cijenu. To mora biti jedan sklop svega, ljudskog ponašanja i zajedništva te takvog odnosa među cijelom ekipom što se onda ponekad reflektira na rezultat ili bazu za buduće rezultate.

 

Iako su se cure iz Čakovca ponašale i igrale fair, to nije uvijek tako na terenu. Naime, tijekom sljedeće utakmice dogodio se okršaj, te je jedna djevojka iz Gimnazije Čakovec dobila snažan udarac, no unatoč bolovima, nastavila igru.

 

Što te motiviralo da nastaviš igrati?

  • Nije bilo lako vratiti se u igru nakon pada, ali motivirale su me moje suigračice, timski duh i želja da Gimnaziju predstavimo u najboljem svjetlu.

 

Što misliš kako ste igrale? Jesi li zadovoljna?

  • Zadovoljna sam našom igrom, dale smo sve od sebe, a bogatije smo za još jedno novo iskustvo.

 

Sport nije uvijek fair što se često može vidjeti na terenu, no učenice i profesorica iz Gimnazije pokazale su što znači igrati fair i kako se odnositi prema protivničkim ekipama. Nadamo se da će postati uzor ostalim rukometašima i rukometašicama te da će se okršaji na terenu smanjiti.

 

KIARA CRNETIĆ, IPL NOVINARKA

Prvog dana Državnog prvenstva u futsalu za osnovne škole prisustvovali smo utakmicama po skupinama i četvrtfinalnim dvobojima. Uz puno kvalitetnih utakmica, bezbroj nezaboravnih trenutaka i minimalno ozljeda, dodijelili smo tri fair play kartona.

Ako je suditi po dodijeljenim kartonima, Sportska dvorana Novigrad bila je najpoštenija. Pri samom dolasku u dvoranu, ŠSD Vihor iz Garešnice naišao je na probleme. Budući da su dječaci došli bez štitnika i „štucni“, ostale ekipe koje su tada bile u dvorani skupile su opremu kako bi omogućile kolegama sudjelovanje na natjecanju. Učenici iz Garešnice složili su se da moraju nekako zahvaliti na pomoći, a njihov se voditelj dosjetio kako je to prava prilika za fair play karton. Tako karton nije dodijeljen samo jednoj ekipi, već svima koji su bili tamo uključujući ŠSD Malik iz Viškova, ŠSD IBM iz Virovitice i ŠSD Jelkovec iz Sesveta.

 

Nakon ovog grupnog kartona, odigrale su se čvrste utakmice za ostanak na prvenstvu, a jedan je dječak posebno oduševio suce. Leonardo iz Virovitice bio je glavni playmaker, a unatoč tome što je njegova ekipa u presudnoj utakmici gubila, na teren je uz svu opremu i natjecateljski duh donio i poštenost. Tako je u čak nekoliko situacija kada je netko iz njegove ili suparničke ekipe ostao ozlijeđen na podu, a ostali igrači nenamjerno nastavljali napad, Leonardo zaustavljao igru i tražio pomoć za suigrače ili suparnike. Ovaj niz dobrih činova, naveo je suce na podizanje fair play kartona, a publiku na gromoglasni pljesak.

Zašto si unatoč gubitku svoje ekipe ipak bio spreman pomoći suparniku?

Pa mislio sam da nije bilo u redu da, kad je netko na podu i jednostavno ne može igrati, mi nastavljamo igru, a iskreno mi je i bitnije da na tom terenu bude fair play, nego da na kraju dana budemo pobjednici, iako bi i to bilo lijepo.

 

Kako su na karton reagirali tvoji suigrači i nastavnik?

Cijela moja ekipa bila je ponosna na mene, kako ne bi - pogotovo trener jer zna da radi nešto dobro, a i onaj pljesak s tribina mi se baš svidio.

Znači li ti taj karton išta i za budućnost?

Fair play karton je zapravo samo komad papira i slika, ali mi znači da prepoznaju da radim nešto dobro.

Za vrijeme grupne faze, dodijeljen je karton i u Intersport dvorani iz sličnog razloga kao i u Novigradu. Ekipa iz Trnoveca došla je na natjecanje bez štitnika, a kako bi bili sigurni prilikom igre nastavnik osnovne škole iz Buzeta predložio je posudbu štitnika svoje ekipe. Buzečani su pristali, a ŠSD Trn rado je uručio i treći fair play karton dana.

Na kraju dana, i oni koji su prošli u polufinale i oni koji su to propustili, ako su bili pošteni i prijateljski na terenu, odlično su odradili svoj sportski zadatak!

Laura Vidović, IPL novinarka

 

Prvi dan Državnog prvenstva u futsalu za srednje škole obilježile su napete utakmice, uništene lopte, glasna slavlja i dvadesetak šesteraca. Želja za pobjedom osjetila se na svih šest terena što je dovelo i do mnogo žutih kartona i čak tri crvena u samo jednoj utakmici. Usprkos tome, dodijeljeno je i pet nevjerojatnih fair play kartona.

Na parketima dvorane Kaštelir emotivno je bilo i prije početka utakmice. Naime,  održana je minuta šutnje u počast mladića koji je sve donedavno igrao za ŠSD Žugi iz Županje. Tako je momčad utakmice igrala za njega, a iako im karton neće nadomjestiti prijatelja, takvi su plemeniti trenutci upravo suština sporta i razlog zašto ga gledamo ili bavimo se istim.„Mi smo cijelo ovo prvenstvo posvetili našem prijatelju Ivanu koji je preminuo, više nije s nama. Zatražili smo minutu šutnje njemu u čast, a suci i Tehnička [komisija] to su prepoznali i pokazali nam karton.“


Na istoj je utakmici dodijeljen još jedan karton, sada momčadi s druge strane terena iz Vinkovaca. Naime, Županjci su na utakmicu došli bez opreme potrebne za sudjelovanje, a Vinkovčani su bez previše razmišljanja sve svoje posudili.To nije bio jedini takav slučaj na današnjim utakmicama, zapravo bio je tek prvi od tri. U dvorani Finida, uz mnoge druge djevojke svoju su poziciju u četvrtfinalu tražile i Čakovčanke i Požežanke. Utakmice i rezultati su neponovljivi, ali scenarij se ponavlja – još jednom problem stvaraju dokoljenke i kostobrani, a djevojke Srednje škole Požega dolaze u spas. Iz zahvale djevojkama i profesoru, uručen je fair play karton, iz vjerojatno najčešćeg razloga za isti ovog Državnog prvenstva.

Djevojke iz ŠSD Octopus iz Splita, koje su grupnu fazu odigrale u dvorani Veli Jože, nisu ponijele svoje "štucne" u Poreč, a nakon što su prvu večer provele u traženju istih po hotelskim sobama, Riječanke su spasile dan.

 


Potraga za štucnama i štitnicima bila je velika, ali su nam na kraju cure iz Rijeke izašle u susret. Mi zapravo nismo znale da je to obavezno za natjecati se, tako da nam je falilo četiri, a saznali smo tek sinoć. Naša profesorica je predložila fair play karton, i eto, rado smo ga uručile.“ Paula Petković


Učenik Gospodarske škole Varaždin Martin Plavec Marković zaradio je fair play karton nakon što je čak tri puta protivnicima otišao po loptu koja je napustila teren kako bi ju stavio za izvođenje kornera. Sudac je primjetio Martinovu lijepu gestu te ju odlučio nagraditi nakon utakmice.
Pričali smo s Martinom koji nam je rekao kako mu je reakcija bila automatska te čak nije bio upoznat s mogućnosti dobivanja fair play kartona.

Dan smo završili izvanrednim četvrtfinalnim utakmicama i saznali ne samo četiri najbolje muške i ženske ekipe, već kako i srednjoškolci, koji u srazove ulaze čvršće, mogu biti pošteni.

Fair play je prisutan i na natjecanjima u stolnom tenisu

Na Državnim prvenstvima nije bitno samo biti najbolji u sportu već pošten i pravedan na terenu i izvan njega. Tako su i na DP u stolnom tenisu dodijeljena dva fair play kartona. Naime, Ana Kukolj iz Gimnazije Bjelovar, jedna od ovogodišnjih viceprvakinja, te Karlo Filković iz Osnovne škole Dragutina Tadijanovića Slavonski Brod, u ključnim su trenutcima utakmice priznali da su izgubili poen, iako to voditelji ni sudac nisu primjetili. Time su zaslužili fair play kartone – a ovim putem zahvaljujemo i čestitamo svima koji su na ovom prvenstvu također učinili nešto slično po uzoru na naše fair-play dobitnike!

Na Državnom prvenstvu u odbojci za osnovne škole fair play karton ima svog vlasnika.

Fair play karton dobije su i dvije djevojčice.

Fair play ne zaobilazi ni trenere.

 

SVE FRCA OD FAIR PLAY KARTONA

Protekli tjedan obilježili smo u fair play tonu – nekolicina vrijednih fair play kartona dodijeljena je odbojkašima, atletičarima, volonterima, a i voditeljima. Pročitajte novi izvještaj u kojem donosimo detalje.

Tako blizu cilju, a tako daleko

Danas 14.5.2022. godine održalo se državno prvenstvo u Puli koje su popratile visoke temperature, želja za pobjedom, umor, uzbuđenost, žeđ… No uz sve to naši igrači nisu zaboravili i dalje igrati fair. Marko Katić iz Osnovne škole Antuna Gustava Matoša, Vinkovci bez razmišljanja pomogao je kolegi sportašu Mathiasu Ćusu iz Osnovne škole Vladimira Nazora, Pazin kada je pao pred samim ciljem svoje utrke na 100 metara.

Ekipe su se odmah nakon toga sprijateljile pa su tražili i zajedničku fotografiju te zaključili kao što smo i spomenuli na početku natjecanja: „Nije važno pobijediti već zabavljati se i igrati fair.“ Timski rad i fair play dolaze ispred svega. Hvala im na tome!

„Kod djece je bitno da nauče što je fair play“

Trener ekipe iz Gimnazije Antuna Vrančića Šibenik, Krešimir Mudronja, sa svojim timom osvaja Fair play karton zbog iznimnog sportskog ponašanja na odbojkaškom terenu kada su tijekom igre priznali poen u korist protivničke ekipe.

Prema riječima trenera: "Kod djece je bitno da nauče fair play!" - Slažemo se i čestitamo mu!

 

Fair play karton u džepu državnog viceprvaka

Priznati grešku i predati važan poen u ključnom trenutku utakmice nije lako, ali pokazuje pravu vrijednost timskog rada i fair playa u školskom sportu.

Dominik Maričević iz OŠ Viktorovac osvojio je fair play karton za svoju školu na Državnom prvenstvu u odbojci također priznajući u dva navrata svoju grešku koju sudac nije primjetio, a nekoliko sati nakon toga sa svojim timom zaslužio i titulu državnih viceprvaka. Srebrnu medalju i karton ponosno nosi u Sisak!

Volontiranje u fair play tonu?

Tena Fijan i Indi Pereković iz OŠ Jurja Habdelića iz Velike Gorice svoj su natjecateljski put završile u četvrtfinalu osvojivši 5. mjesto; no dan su poslije samoinicijativno preuzele ulogu volontera i dodavale lopte na svim finalima.

Time su zaslužile drugi #fairplay karton na Državnom prvenstvu u odbojci. Čestitamo i zahvaljujemo djevojkama!

Sve „frca“ od fair play kartona

Jednom kada su naši odbojkaši uhvatili bit i glavnu svrhu fair play kartona, naši su učenici novinari samo mogli reći: „Pa to sve frca od fair play kartona!“ Tako smo do kraja turnira podijelili još tri divna kartona učenicima koji su tijekom svoje igre bez zadrške i razmišljanja priznavali poene u ključnim trenutcima utakmica u korist protivničkog tima, što smo nagradili kartonom! Čestitamo odbojkašima – Toniju Jezidžiću iz Varaždina, Mateju Oplaniću iz Pazina i Leo Dakić Marelja iz Daruvara.

Ovaj projekt provodi Hrvatski školski sportski savez s Hrvatskim fair play odborom s ciljem promicanja zajedništva, sportskog ponašanja i fair playa na sportskom terenu i izvan njega  - više o projektu i ovogodišnjim fair play kartonima pročitajte ovdje

Natjecanje učenika s intelektualnim teškoćama

Posebnu sreću na svakom natjecanju donosi nam podjela Fair play kartona.
Učenici Božici Lužanac iz Slavonskog Broda uručili smo Fair play karton za izuzetno sportsko ponašanje i prihvaćanje sudačkih odluka te poticanje naših sudaca da vide i ono što misle da ne vide.
Iako se većini natjecatelja nakon poraza miješaju emocije tuge, kao i ljutnje na sudce, Božica je prihvatila sve njihove odluke i bila sretna što je imala priliku sudjelovati na Državnom prvenstvu. Čestitamo joj!

Pobjeda nije najvažniji dio igre; Novim Fair play kartonom zatvorili natjecanje u stolnom tenisu i zabavili se na štafeti

Prekrasan sunčani dan, 16. svibnja u Poreču, IT natjecatelji proveli su u dvorani Intersport kako bi publici, ali i sudcima pokazali svoja umijeća na stolnoteniskim stolovima.

Natjecanje u stolnom tenisu su otvorile djevojčice i djevojke koje su igrale u skupini „A“. Najboljom stolnotenisačicom pokazala se Daliborka Petrović osvojivši 1. mjesto. Nakon pobjede nad Matejom Ergović 2:0, uspjela se svladati Božicu Lužanac (2:0),  Senadu (2:0) i Samantu Đurđević (2:0) te Helenu Ćirković (2:0). Drugo mjesto pripalo je Mateji Ergović, treće Samanti Đurđević, a četvrto Senadi Đurđević. Dobitnica Fair play kartona Božica Lužanac zasjela je na peto mjesto, dok je šesto mjesto pripalo Heleni Ćirković. Djevojčice su igrale odlične setove i bilo je neizvjesno, a na kraju su, zbog svoje fenomenalne igre, djevojčice koje su zauzele četvrto, peto i šesto mjesto osvojile utješne medalje. Velike pohvale sudaca dobila je učenica Božica Lužanac koja je sve njihove odluke prihvaćala izrazito pristojno, upućivala ih da vide i ono što su mislili da ne vide i tijekom svih setova imala iznimno sportsko ponašanje te joj je zbog toga dodijeljen Fair play karton.

Kod dječaka u kategoriji 2006. godište i mlađi, najviše se istaknuo Karlo Jedinak osvojivši prvo mjesto. Mateo Bugarinović bio je drugi najbolji, dok je treće mjesto pripalo Josipu Nemešu, a četvrto Josipu Klancu. U kategoriji rođeni od 2000. do 2005., Mario Vuger bio je najbolji. Abaz Idriz zasjeo je na drugo mjesto, Marko Jakačić na treće, a Valentino Ferlin na četvrto.

Čestitamo svim natjecateljima na odlično odigranim setovima i osvojenim medaljama!

Učenici Pule, Vinkovaca, Zadra, Požege i Samobora 17. svibnja natjecali su se u štafeti. Nikolina Lupetina, David Sandrić i Patrik Šajfar rezultatom 6,04 osvojili su prvo mjesto i otputovali u Pulu sa zlatom oko vrata. Učenici iz Požege Antonio Barešić, Josip Pujić i Marija Vukoja krajnjim rezultatom 6,78 zasjeli su na drugo mjesto. Vinkovčani, koje su predstavljali Đuro Burger, Darija Dermišek i Ilija Teglar osvojili su broncu sjajnim rezultatom 7,35. Četvrto mjesto bilo je rezervirano za učenike iz Samobora. Ivan Ivkovčić, Marta Karija i Lovro Lujić imali su rezultat 9,90. Dok je peto mjesto, rezultatom 11,37.  pripalo Zadranima Bruni Begonji, Ani Hromin i Petru Sutloviću.

Zahvaljujemo se natjecateljima što su nam svojom igrom, osmjesima i srećom na dodjeli medalja uljepšali dan i još jednom pokazali koliko je malo potrebno za sreću, ali i to da se trebamo radovati i prijateljevim uspjesima!

Fair play kartoni nastavljaju se dijeliti i na natjecanju Državnog prvenstva za učenike 5. i 6. razreda koje je održano od 31.svibnja do 3. lipnja 2022. godine.

 

Jedna od posebnijih priča ovog Državnog prvenstva zasigurno je ona mladog Emanuela. Dolazi nam iz Čavla, a na Završnicu došao kao dio ekipe, ali i mentor mlađim odbojkašima svoje škole.

Popričali smo s Bojanom Kukec, voditeljicom Osnovne škole Čavle iz Primorsko-goranske županije i Emanuelom Milkovićem kojeg je nazvala svojim učenikom-mentorom.

Ovo je bilo natjecanje za 5. i 6. razrede osnovnih škola, a s vama je i Emanuel, možete li nam detaljnije opisati o čemu se tu radi:

„Emanuel je već dugi niz godina u odbojci, sudjelovao je i na Državnom prvenstvu za 7. i 8. razrede u Poreču. Već u rujnu iskazao je interes za pomoć, tumačio  mi je pravila i još neke dodatke. Krenuo je raditi s curama na lokalnim natjecanjima i evo istaknuo se, pokazao želju, volju, trud te sam ga pozvala da dođe asistirati ekipi petaša i šestaša. Iznimno sam zadovoljna jer se pokazao kao odličan mentor“.

Emanuel, iskrene čestitke. Kako se osjećaš jer te nastavnica odabrala da budeš njena desna ruka na Državnom prvenstvu?

„Meni je ovo velika čast, jako sam zahvalan njoj i cijeloj ekipi na ukazanom povjerenju i nadam se da sam dobro odradio zadatak“.

Koliko dugo treniraš odbojku, imaš li iskustva u natjecanjima?

„Treniram pet godina u klubu, odlazio sam na brojna natjecanja te imam dosta iskustva koje prenosim mlađima“.

Jesi li ponosan na svoju ekipu, kako su dečki odigrali, i kakav je vaš odnos? Gledaju li te kao mentora, nekoga koga moraju slušati ili vlada prijateljski, opušten odnos?

„Dečki su natjecanje odigrali odlično, ponosan sam na njih. Gledaju me kao mentora, ali sa utjecajem kolegijalnog statusa. Svi zajedno smo jedna složna ekipa i super nam je“.

Što ostali profesori u Vašoj školi kažu Emanuela? On zasigurno ima puno posla oko učenja, a on izdvaja vrijeme, trud i volju da vam pomogne.

„Da, definitivno, imamo potporu od ravnateljice i cijelog kolektiva. Djecu usmjeravamo da budu dobri, pošteni, pomažu zajednici, ali prije svega da budu sportaši i žive zdrav i pošten život. Baš kao naš Emanuel“.

Planiraš li se nastaviti baviti ovakvim podučavanjem?

„Naravno da ću uvijek biti tu za sve koji me trebaju. Isto tako nadam se da ću nekada ponovo imati ovakvu priliku“.

Za kraj razgovora, pitali smo ga je li već čuo za nagradu Fair play karton na što je odgovorio da nije. Kaže kako se po prvi put susreće s nečim takvim te da ga je jako iznenadilo. Nadamo se kako je Emanuel zadovoljan ovogodišnjim prvenstvom te da će se nastaviti truditi i doprinositi sportskoj zajednici. Isto tako, poziva sve mlade da slijede njegov put i tko zna, možda jednog dana i vas nagradimo nekom novom nagradom!

Tea Šeparović, IPL novinarka

ŠKOLSKA GODINA 2022./2023.