Skip to main content

FAIR PLAY KARTON: Bitnije je da na tom terenu bude fair play, nego da na kraju dana budemo pobjednici

Prvog dana Državnog prvenstva u futsalu za osnovne škole prisustvovali smo utakmicama po skupinama i četvrtfinalnim dvobojima. Uz puno kvalitetnih utakmica, bezbroj nezaboravnih trenutaka i minimalno ozljeda, dodijelili smo tri fair play kartona.

Ako je suditi po dodijeljenim kartonima, Sportska dvorana Novigrad bila je najpoštenija. Pri samom dolasku u dvoranu, ŠSD Vihor iz Garešnice naišao je na probleme. Budući da su dječaci došli bez štitnika i „štucni“, ostale ekipe koje su tada bile u dvorani skupile su opremu kako bi omogućile kolegama sudjelovanje na natjecanju. Učenici iz Garešnice složili su se da moraju nekako zahvaliti na pomoći, a njihov se voditelj dosjetio kako je to prava prilika za fair play karton. Tako karton nije dodijeljen samo jednoj ekipi, već svima koji su bili tamo uključujući ŠSD Malik iz Viškova, ŠSD IBM iz Virovitice i ŠSD Jelkovec iz Sesveta.

 

Nakon ovog grupnog kartona, odigrale su se čvrste utakmice za ostanak na prvenstvu, a jedan je dječak posebno oduševio suce. Leonardo iz Virovitice bio je glavni playmaker, a unatoč tome što je njegova ekipa u presudnoj utakmici gubila, na teren je uz svu opremu i natjecateljski duh donio i poštenost. Tako je u čak nekoliko situacija kada je netko iz njegove ili suparničke ekipe ostao ozlijeđen na podu, a ostali igrači nenamjerno nastavljali napad, Leonardo zaustavljao igru i tražio pomoć za suigrače ili suparnike. Ovaj niz dobrih činova, naveo je suce na podizanje fair play kartona, a publiku na gromoglasni pljesak.

Zašto si unatoč gubitku svoje ekipe ipak bio spreman pomoći suparniku?

Pa mislio sam da nije bilo u redu da, kad je netko na podu i jednostavno ne može igrati, mi nastavljamo igru, a iskreno mi je i bitnije da na tom terenu bude fair play, nego da na kraju dana budemo pobjednici, iako bi i to bilo lijepo.

 

Kako su na karton reagirali tvoji suigrači i nastavnik?

Cijela moja ekipa bila je ponosna na mene, kako ne bi - pogotovo trener jer zna da radi nešto dobro, a i onaj pljesak s tribina mi se baš svidio.

Znači li ti taj karton išta i za budućnost?

Fair play karton je zapravo samo komad papira i slika, ali mi znači da prepoznaju da radim nešto dobro.

Za vrijeme grupne faze, dodijeljen je karton i u Intersport dvorani iz sličnog razloga kao i u Novigradu. Ekipa iz Trnoveca došla je na natjecanje bez štitnika, a kako bi bili sigurni prilikom igre nastavnik osnovne škole iz Buzeta predložio je posudbu štitnika svoje ekipe. Buzečani su pristali, a ŠSD Trn rado je uručio i treći fair play karton dana.

Na kraju dana, i oni koji su prošli u polufinale i oni koji su to propustili, ako su bili pošteni i prijateljski na terenu, odlično su odradili svoj sportski zadatak!

Laura Vidović, IPL novinarka

Datum početka
01/05/2022
Datum završetka
30/06/2022