Skip to main content

Europski Fair play pokret nagradio HŠSS i badmintonške prvake Republike Hrvatske!

Stručni žiri Europskog fair play pokreta dodijelio je svoje nagrade u posebnim fair play kategorijama za prošlu godinu, a među dobitnicima posebnih priznanja nalaze se i Ivor Zekan, Ivan Grubić te Hrvatski školski sportski savez.  

Europski fair play pokret vrednuje „pošteno natjecanje, poštovanje, prijateljstvo, timski duh, jednakost, sport bez dopinga, integritet, solidarnost, toleranciju, brigu, izvrsnost i radost – koji moraju biti dio divne igre“.

S time na umu, EFFM svake godine dodjeljuje nagrade za istaknute europske fair play trenutke, kao i pojedince i organizacije koje u svom radu promiču fair play ponašanje. Hrvatski fair play odbor ove je godine nominirao Hrvatski školski sportski savez i Gorana Jukića, a HŠSS se pridružio nominacijom svog omiljenog fair play trenutka s Državnog prvenstva u badmintonu 2021. godine.

Hrvatski školski prvak i viceprvak u badmintonu prošle su nam godine priuštili finale za pamćenje – svjesni svoje kvalitete i konkurencije koja ih očekuje, a u pravom sportskom duhu, Ivan i Ivor odlučili su zajedno predati prijavu Tehničkoj komisiji kojima je određeno da će u finalu zaigrati jedan protiv drugoga.

“Ivan je pristupio Ivoru s pitanjem bi li bila dobra ideja da oni, kao najjači igrači svojih timova, predaju prijavu zajedno te odigraju presudni meč - bez taktiziranja. Svjesni svog klupskog plasmana i sposobnosti svojih protivnika, Ivor i Ivan nisu htjeli kao jaki igrači ići na slabije; umjesto toga, svoje su finale odlučili prijaviti tako da igraju jedan protiv drugoga - neka najbolji pobjedi i donese zlato svom timu.” 

S obzirom na mnogo susreta u klupskom sportu koje su doživjeli, ovaj im se potez činio pravednim, ali i atraktivnim za sve gledatelje: “Htjeli smo odigrati meč koji se može snimati i koji je atraktivan, i da nema taktiziranja”, rekli su Ivan i Ivor nakon finala.

Ivan Grubić iz Gimnazije Josipa Slavenskoga Čakovec i Ivor Zekan iz Tehničke škole Zagreb postali su „mlade nade fair playa“ i osvojili posebno priznanje za svoj fair play čin, o kojem više možete pročitati ovdje.

Hrvatski školski sportski savez također prima „Diploma of Recognition“ za svoj rad u školskom sportu koji promiče fair play vrijednosti. Sve naše fair play projekte pronađite ovdje.

Ostale nagrađene i sve detalje o nagradama pronađite na službenim stranicama EMMF-a. Čestitamo svima i veliko nam je zadovoljstvo biti dijelom ove fair play obitelji!

Datum početka
10/11/2022
Datum završetka
09/01/2023