Skip to main content

Šah – mat, imaš Fair play!

Državno prvenstvo u šahu za osnovne škole 2022.

Kako ljepše i sretnije započeti godinu nego uz dječje poštenje, borbu, ustrajnost i trud. Dobre stare navike naših natjecatelja nastavljaju se i dalje pa tako na prvom DP-u imamo dva fair play kartona. Tehnička komisija dodijelila ih je šahistu iz Zadra i šahistici iz Starih Mikanovaca.

Adrian iz Osnovne škole Šime Budinića Zadar je dječak s invaliditetom te je imao pravo i mogućnost tijekom cijelog natjecanja igrati na istom mjestu, odnosno jednoj ploči u dvorani. Unatoč svojim teškoćama u kretanju, izabrao je, kao i svi ostali sudionici i njegovi suigrači, pomicati se u skladu s plasmanom ekipe – upravo radi timskog duha i lakše organizacije.

Iz razgovora doznajemo kako je očekivao nagradu zato što je istu dobio i prošle godine. Sretan je što ponovno sudjeluje na Završnici te je ponosan na svoju ekipu koja je ostvarila jako dobar plasman. Također, sudjeluje i na brojnim drugim natjecanjima pa poznaje velik broj sudionika te kaže kako su svi sretni što su ponovno na okupu.

A kako je to staviti vlastitu pobjedu na kocku radi zdravlja protivnice, zna naša Marta iz Osnovne škole Stjepana Cvrkovića. Ona se našla u situaciji gdje je njenu protivnicu neočekivano i naglo zabolio trbuh te je htjela otići na pauzu. Marta je u tom trenutku odlučila zaustaviti vrijeme i pričekati ju do povratka, iako je mogla tražiti nastavak igre i lako zgrabiti pobjedu.

Pričali smo s Martom kojoj je ovo prvi put da se susreće s fair play kartonom, evo što kaže:

„Moja protivnica se osjećala loše i trebala je pauzu. Ona nije kriva što joj je pozlilo i nisam željela da zbog toga izgubi. Željela sam fer i korektnu borbu te sam zbog toga zaustavila sat. Kasnije mi je došao sudac i uručio nagradu za koju nisam znala da postoji. Bila sam jako sretna i iznenađena kao i moja mentorica koja je jako ponosna na mene“.

Marta se šahom bavi dvije godine te je sigurna da će i nastaviti. Fair play karton koji je dobila sigurno će biti poticaj njoj i cijeloj ekipi da se uvijek ponašaju korektno i u fair play duhu te da tako nauče i ostale prijatelje.

Bio je ovo tek početak naših ovogodišnjih natjecanja te željno iščekujemo sve nadolazeće poštene trenutke naših sportaša. Čestitamo i zahvaljujemo Marti i Adrianu!

 

Tekst: IPL novinarka Tea Šeparović

Foto: IPL novinarka Ivona Kušec

Datum početka
21/11/2022
Datum završetka
23/11/2022