Skip to main content

9. Dan -USŠ - 2016.

Hrvatski školski sportski savez po 9. puta je organizirao manifestaciju Dan univerzalne športske škole. Po sunčanom vremenu na atletskom stadionu ŠRC Mladost na Savi okupilo se 792 učenika osnovnih škola i 82 voditelja iz 21 županije Republike Hrvatske. Učenici koji su nastupili na manifestaciji pohađali su program univerzalne športske škole u školskoj godini 2015./2016. koji se provodio u 406 odjeljenja 314 osnovnih škole u Republici Hrvatskoj.

 

re_DSC_0069

 

Proslavu dana univerzalne športske škole Hrvatski školski športski savez već tradicionalno slavi zajedno s Hrvatskim olimpijskim odborom, Hrvatskom olimpijskom akademijom i Hrvatskim klubom olimpijaca. Tom prigodom zajedno proslavljamo i međunarodni Olimpijski dan. Olimpijski dan obilježava se 23. lipnja. Toga dana 1894 godine u Parizu osnovan je Međunarodni olimpijski odbor i donesena oluka o održavanju prvih modernih olimpijskih igara 1896 godine u Ateni. Cilj proslave Olimpijskog dana je promicanje olimpijskog pokreta i svih moralnih vrijednosti  koje šport nosi društvu u cjelini.

 

re_DSC_0081

 

Manifestaciji je prisustvovao gospodin Darko Vučić, načelnik sektora za razvoj sporta pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, predsjednik Hrvatskog školskog športskog saveza, gospodin Nikola Perković, gospodin Saša Ceraj, ravnatelj Hrvatske olimpijske akademije te gospođa Danira Bilić, ispred hrvatske olimpijske obitelji. Uz drage goste manifestaciji su se pridružili i naši vrhunski sportaši- olimpijci: Dubravko Šimenc, Damir Škaro, Zoran primorac, Franjo Arapović, Jelena Ivezić, Ivano Balić, Nikša Prkačun, venio Losert i Danira Nakić Bilić.

 

re_DSC_0058

 

Okupljene je naravno, pozdravio i predsjednik HŠSS-a gospodin Nikola Perković. predsjednik HŠSS-a istaknuo je važnost bavljenja sportom i tjelesnom aktivnošću, osobito danas kada brojke o broju pretilih osoba zabrinjavaju. Gospodin Perković zaželio je svim učenicima obilje dobre zabave, sportsku sreću i uspjeh u školi. Gospodin Saša Ceraj  naglasio je usku i dobro povezanost Hrvatskog olimpijskog obora i Hrvatskog školskog sportskog saveza koja se najbolje oslikava na ostvarenju vrijednih projekata kao što su Dan univerzalne športske škole i Olympic day. Gospodin Darko Vučić je istaknuo je važnost programa Univerzalne športske škole vjerujući da će svaka nova godina značiti još više djece koja će biti uključena u ovaj program.

 

re_DSC_0012

 

Program univerzalne športske škole namijenjen je učenicima 1. do 4. razreda osnovnih škola gdje učenici vježbaju 2 puta tjedno uz stručan nadzor profesora tjelesne i zdravstvene kulture. (više o Univerzalnoj športskoj školi...) Cilj ovakvog okupljanja mladosti i sporta bila je promocija ovog velikog programa koji HŠSS uspješno provodi već 9. godinu za redom. Pokrovitelj ove manifestacije bilo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

 

re_DSC_0945

 

Na ovogodišnjoj smotri mladosti i sporta učenici su svoja znanja pokazivali na 21 radnih stanica (atletika, košarka, nogomet, rukomet, brojne zabavne igre, štafete...). Na jednom od radnih mjesta učenici su u hladovini tribine stadiona na Mladosti imali priliku slikati se i družiti s našim proslavljenim sportašima. Nakon sat i pol vremena dobre zabave i sjajnog druženja svi sudionici manifestacije su se okupili na sredini atletskog terena, a naše sportske veličine svakom su učeniku oko vrata stavili medalju. Naime, svaki učenik koji je nastupio na ovoj manifestaciji je pobjednik, jer cilj nije bio postizanje sportskog rezultata, već zabava i sportsko druženje.

 

re_DSC_0104

 

Nakon druženje i sportske zabave, učenici su dobili flašicu vode i sendvič te veselo otišli kućama. Ovu su manifestaciju pomogli  Mlinar te studenti Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

 

re_DSC_0106