Skip to main content

Projekti

Univerzalna sportska škola

Projekt Hrvatskog školskog sportskog saveza koji ove godine slavi 15 godina provođenja. Projekt dvotjednog programa vježbanja i rekreacije za učenike od 1. do 8. razreda osnovne škole u svim zainteresiranim školama u RH. Povodom godišnjice projekta, tijekom studenog održava se i Mjesec Univerzalne sportske škole te se izdaje Priručnik za voditelje programa Univerzalne sportske škole, o kojima više možete saznati OVDJE

 

Vrtim zdravi film

Projekt Vrtim zdravi film osmišljen je upravo s namjerom prevencije pretilosti kod učenika osnovnih škola Republike Hrvatske i to putem edukacije o zdravim prehrambenim navikama te poticanjem na povećanje tjelesne aktivnosti. Projekt je proveden eksperimentalno u 2011. godini u sedam osnovnih škola Republike Hrvatske te je okupio 515 učenika.

U Hrvatskoj je kroz projekt dosad prošlo oko 52.000 učenika iz 772 škole te je o njemu informirano 15.000 roditelja, a njegov je cilj doseći ukupno 1.000 osnovnih škola, 70.000 učenika i 25.000 roditelja. Sve detalje o njemu saznajte OVDJE.

 

Vježbaonica

Vježbaonica je program Hrvatskog školskog sportskog saveza (HŠSS) koji se, u suradnji sa županijskim školskim sportskim savezima, provodi od listopada 2018. godine. Namijenjen je učenicima od 5. do 8. razreda osnovnih škola te svim učenicima srednjih škola u Republici Hrvatskoj. Program se provodi kao dio aktivnosti školskih sportskih društava, a voditelji su isključivo učitelji/nastavnici tjelesne i zdravstvene kulture zaposleni u toj školi s mogućnošću suradnje s ostalim nastavnicima iz drugih predmeta te vanjskim suradnicima školskog sportskog društva, roditeljima, klubovima…

Sve aktivnosti u programu Vježbaonice su zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti (ZUTA). Tijekom 2020. godine, kada je vladala pandemija Covida-19 te online nastava, pokrenuta je i Online Vježbaonica o kojoj više informacija pronađite OVDJE.

 

Igram, pišem, lajkam.

Projekt kojeg je Hrvatski školski sportski savez pokrenuo u šk.god. 2012./2013. s ciljem popularizacije školskog sporta među učenicima te veće i kvalitetnije promocije školskih sportskih natjecanja. Projekt se obnavlja 2021. godine u modificiranom obliku te okuplja srednjoškolce iz svih županija Republike Hrvatske u malu sportsku novinarsku zajednicu koja će pratiti i izvještavati sa svih županijskih i državnih natjecanja u RH.

 

Školski plesni virtualni show

Hrvatski školski sportski savez početkom 2014. godine pokrenuo je projekt Školski plesni virtualni show koji ima za cilj potaknuti učenice i učenike na bavljenje tjelesnom aktivnošću i veće uključivanje u aktivnosti školskog sportskog društva (ŠSD-a) kroz ples. Projekt se uspješno provodi šest godina, uključujući 2021. godinu kada je jedno od rijetkih natjecanja u školskoj godini 2020./2021. 

Od 2021. godine u sustav školskog sporta uvodi se novi sport - sportski ples koji će projekt ovjekovječiti i sve njegove sudionike dovesti u pravi sustav školskih natjecanja.

Fair play - nagrada školskog sporta

HŠŠS se kroz natjecanja u sustavu školskog sporta želi zauzimati za razvoj pozitivnih vrijednosti u sportu, timskog rada, tolerancije, međusobnog poštovanja, primjene pravila igre, istine, solidarnosti i suradnje. Upravo zbog toga kao odlično rješenje nametnula se ideja o ustanovljavanju FAIR PLAY NAGRADE ŠKOLSKOG SPORTA. Tijekom svih naših natjecanja, fair play događaj može se prijaviti, dokumentirati te potencijalno i nagraditi njegove sudionike.

Tjedan fair playa u mojoj školi

Hrvatski školski sportski savez krajem 2018. godine pokreće novi projekt pod nazivom TJEDANA FAIR PLAYA! Implementacija univerzalnih ideja fair playa u sustavu školskog sporta uvijek je bila i bit će dobrodošla. Uvođenje godišnje fair play nagrade školskog sporta u školskoj godini 2010./2011. bio je samo početak dobre suradnje Hrvatskog školskog sportskog saveza i Hrvatskog fair play pokreta koji djeluju u okviru Hrvatskog olimpijskog odbora.

Sljedeći iskorak u smjeru poticanja promicanja fair play ideja i ponašanja u sustavu školskog sporta je pokretanja projekta pod naslovom TJEDAN FAIR PLAYA u mojoj školi tijekom kojeg su sve zainteresirane škole i njena razredna odjeljenja tjelesnim, likovnim i literarnim aktivnostima mogli učiti o fair playu i obilježiti ovaj poseban tjedan.

Fair play karton

Cilj projekta je promicanje etičkih vrijednosti u sportu uvođenjem Fair play kartona za fer podvige na školskim sportskim natjecanji Projekt uvođenja Fair play kartona na školska sportska natjecanja temelji se na dobrim primjerima prakse iz Slovačke, Slovenije, Italije i Portugala.

Školska godina 2019./2020. | Školska godina 2021./2022.

Obilježavanje Međunarodnog fiar play dana

Hrvatski školski sportski savez i Hrvatski fair play odbor zajedničkim aktivnostima u suradnji sa Agencijom za odgoj i obtrazovanje te Ministarstvom znanosti i obrazovanja od 2021. godine obilježavaju Međunarodni fair play dana 7.rujna.

Edukacijom protiv nasilja

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, u suradnji s Hrvatskim školskim športskim savezom i Agencijom za odgoj i obrazovanje, provodi čitav niz mjera edukacije u borbi protiv nasilja u športu, koji su prilagođeni različitoj dobi učenika.

 

Školski sport i olimpijski pokret

Hrvatski školski sportski savez (HŠSS), u suradnji s Hrvatskom olimpijskom akademijom (HOA) provodi od 2011. godine natječaj pod nazivom Školski sport i olimpijski pokret. 2020./2021. godina glavna je tema bila HAIKU umjetnost, te je kroz natječaj stiglo više od 600 radova. Nagrađene radove pronađite ovdje