Skip to main content

Tjedan fair playa u mojoj školi

SUDJELUJTE U PROJEKTU U 2022./2023.!

Poštovani profesori, ravnatelji, dragi učenici, dragi roditelji, pozivamo vas da se uključite u provedbu projekta FAIR PLAY TJEDNA U MOJOJ ŠKOLI.

Projekt se može provoditi u SVIM osnovnim i srednjim školama, te u svim Centrima za odgoj i obrazovanje.

PARTNERI PROJEKTA

Projekt ima snažnu podršku i pozitivno stručno mišljenje Ministarstva znanosti i obrazovanje te Agencije za odgoj i obrazovanje, ali i ostalih partnera u provedbi projekta: Ministarstva turizma i sporta, Hrvatskog olimpijskog odbora, Hrvatskog fair play odbora i Europskog fair play pokreta.

   Pročitajte pozitivno stručno mišljenje MZO i AZOO.

Sudjelovanje u projektu, osigurati će mentorima potvrde o sudjelovanju na projektu koje kasnije mogu priložiti u svrhu napredovanja u poslu.

Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji s Hrvatskim školskim sportskim savezom će provoditi kontinuirane edukacije u okviru županijskih stručnih vijeća.

PILOT FAZA PROJEKTA

Projekt je imao i svoju PILOT fazu koja je trajala od kraja 2018. pa sve do lipnja 2022. godine. U pilot fazi projekt je proveden u 22 što osnovne što srednje škole i postigao popriličan uspjeh. U projektu je sudjelovalo 168 odjeljenja s ukupno 3348 učenika. Svakako pogledajte sve izvještaje i u njima pronađite neke nove ideje ili pak preuzmite modele koje su ustanovile vaše kolege.

Više o provedbi PILOT PROJEKTA, te o načinima i metodama rada pogledajte na OVOM mjestu.

 

KAKO PREDATI IZVJEŠTAJ O PROVEDENIM AKTIVNOSTIMA?

Kada smislite plan za provedbu projekta i realizirate ga u potpunosti, molimo vas da kratak izvještaj (može i opsežniji) sa slikama i/ili video materijalima pošaljete u HŠSS koristeći se web obrascem. Kliknite na LINK i pogledajte o čemu se radi.

Osobito skrećemo pozornost da nam dostavite pozitivne reakcije vaše okoline u vidu objave u lokalnim glasilima (TV, web portali, radio…). Sve što od vas dobijemo objaviti ćemo na našim web stranicama, našim društvenim mrežama i sredstvima komunikacije našij partnera u provedbi projekta.

razglednice fairplays

GLAVNI CILJEVI PROJEKTA SU:

  1. Promicanje fair playa i tolerancije među učenicima osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj u najširem smislu (u sportu i svakodnevnom životu);
  2. Educiranje edukatora o vrijednostima fair playa i tolerancije.

SEKUNDARNI CILJEVI PROJEKTA SU:

  1. Smanjenje vršnjačkog nasilja među učenicima;
  2. Izgradnja duha tolerancije i zajedništva, uvažavanja i poštovanja pojedinaca; organizacija fair sportskih natjecanja i poštivanja pisanih i nepisanih pravila (ne samo u sportu).

CILJANE SKUPINE

  1. Učenici osnovnih i srednjih škola;
  2. Roditelji učenika;
  3. Učitelji.

 

razglednice fairplay

 

PROGRAMSKI SADRŽAJI PROJEKTA

Programski sadržaji projekta implementirali bi se u 5 (pet) školskih sati u jednom tjednu. Broj razrednih odjela koji bi bili uključeni u projekt ostavljeni su na izbor provoditelju. Izabere li provoditelj dva ili više odjeljenja obvezan je tada u SVAKOM odjeljenju provesti sadržaj od pet predviđenih sati.

Izbor tjedna u kojem će se realizirati projekt u određenoj školskoj godini ostavljen je na odluku provoditelju projekta u samoj školi.

Programski sadržaj koji je povezan s radom u Univerzalnoj sportskoj školi dijelom je već gotov. Riječ je o razglednicama koje sadrže poruka s fair play tematikom koje su već osmišljene u suradnji Hrvatskog fair play odbora, Središnjeg državnog ureda za šport, Agencije za odgoj i obrazovanje i Hrvatskog olimpijskog odbora. Pdf datoteka s izgledom razglednica sadržana je u privitku ovog Projekta.

Svaka škola već u svojoj knjižnici ima po jedna primjerak brošure Živjeti fair play u kojoj su već sadržani tematski prilozi za izradu sadržaja za provedbu projekta.

Živjeti Fair play

zivjeti fair play

 

Brošura „Bonton ponašanja u sportu“ također sadrži programske sadržaje u provedbi programa            

„Bonton ponašanja u sportu“

bontonback

 

Brošura „Bonton ponašanja u sportu za djecu predškolskog uzrasta“ također sadrži programske sadržaje u provedbi programa

„Bonton ponašanja u sportu za djecu predškolskog uzrasta“

bonton

bonton2

bonton

 

Bonton ponašanje u sportu za sportaše

Bonton ponašanje u sportu za trenere

  Razglednice Fair Play

 

Promocija razglednica u OŠ Ivana Gundulića u Zagrebu

Pogledajte i vrijedne sadržaje Projekta edukacijom protiv nasilja - klikni za pregled

PARTNERI

Hrvatski fair play odbor u okviru Hrvatskog olimpijskog odbora, Ministarstvo turizma i sporta (u 2018. godina Središnji državni ured za sport), Agencija za odgoj i obrazovanje te Ministarstvo znanosti i obrazovanja glavni su partneri u provedbi projekta. U realizaciji projekta u punom obimu partnerstvo bi se širilo i ostale koji iskažu interes.

 

 

 

hrvatska

 ZAKLJUČAK

Promicanje ideja fair playa kod većeg broja učenika u suradnji s strateškim partnerom – Hrvatskim fair play odborom uroditi će, vjerujemo, ostvarenju ne samo svih ciljeva projekta već i utrti put realizaciji sličnih i još boljih projekta.