Skip to main content

Fair play karton

       

Pregled rada po godinama

Školska godina 2019./2020. | Školska godina 2021./2022. | Fair play nagrada HOO-a | Školska godina 2022./2023.

FAIR PLAY KARTON

Hrvatski fair play odbor (HFPO) u suradnji s Hrvatskim školskim sportskim (HŠSS) savezom počeo je s pilot projekton programa „Fair play kartona“ na školskim sportskim natjecanjima u sklopu projekta “Fair play card at school’s sport competitions in Croatia” odobrenog u okviru Kontinentalnog programa Olimpijske solidarnosti MOO-a u travnju 2020. godine.

 

CILJ PROJEKTA

Cilj projekta je promicanje etičkih vrijednosti u sportu uvođenjem Fair play kartona za fer podvige na školskim sportskim natjecanjima u organizaciji HŠSS-a. HFPO je član Europskog fair play pokreta (EFPM) koji potiče članice na promociju uvođenja Fair play kartona. Ove godine na dan obilježavanje 1. Međunarodnog fair play dana (7. 09. 2020. godine) biti će predstavljeni projekti Fair play kartona i Tjedna fair play u mojoj školi.  Projekt uvođenja Fair play kartona na školska sportska natjecanja temelji se na dobrim primjerima prakse iz Slovačke, Slovenije, Italije i Portugala.

CILJANE SKUPINE

  1. učenici osnovnih i srednjih škola;
  2. roditelji učenika;
  3. učitelji;
  4. gledatelji (publika)

 

PROVEDBA PROJEKTA

U provedbi projekta razlikujemo pilot fazu projekta koji se provela u ožujku 2020. godine za vrijeme održavanja Državnog prvenstva školskih sportskih društava u košarci kada su na natjecanju nastupile 24 ekipe dječaka, 24 ekipe djevojčica, 24 ekipe mladića i 24 ekipe djevojaka. Tijekom prvenstva košarkaški suci dodijelili su nekoliko fair play kartona. Pilot projekt podrazumijevao je nastavak na natjecanjima u futsalu, rukometu i odbojci (Poreč), atletici (Split), te ISF Svjetskom školskom prvenstvu za učenika ispod 15 godina (Zadar). Obzirom na prekid svih aktivnosti zbog pandemije bolesti COVID-19 pilot projekt je odgođen.

Početkom nove školske godine 2020./2021. u svim osnovnim i srednjim školama obilježiti će se 1. Međunarodni fair play dan. Hrvatski fair play odbor i Hrvatski olimpijski odbor u suradnji s partnerima Ministarstvom znaosti i obrazovanja, Agencijom za odgoj i obrazovanje te Hrvatskim školskim sportskim savezom pozvati će sve profesore i učenike na promociju sportske kulture u fair play vrijednosti ne samo u sportu već i u svakodnevnom životu.

Agencija za odgoj i obrazovanje i Ministarstvo znaosti i obrazovanja dali su pozitivno stručno mišljenje i preporučili provedbu projekata FAIR PLAY KARTON Hrvatskog školskog sportskog saveza u osnovnim i srednjim školama Republike Hrvatske. Posebno se ističe značaj obilježavanja 1. Međunarodnog fair play dana.

Više o aktivnostima u provedbi Međunarodnog fair play dana pronađite OVDJE

 

  Pozitivno stručno mišljenje AZOO i MZO

 

PARTNERI

        Hrvatski fair play odbor u okviru Hrvatskog olimpijskog odbora i Hrvatski školski sportski savez glavni su partneri u provedbi projekta.

U realizaciji projekta uključili su se Hrvatski olimpijski odbor, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo turizma i sporta, Agencija za odgoj i obrazovanje te Sportska televizija.

Pogledajte promotivni video o Fair play kartonu (SPTV)