Skip to main content

OŠ Žnjan - Pazigrad - Split

Tjedan fair playa proveden je u Osnovnoj školi Žnjan - Pazigrad u Splitu od 3. do 7. prosinca 2018. godine. Provoditelj sadržaja bio je Ivan Punoš, prof. profesor TZK u školi. Svi sadržaji provedeni su u okviru redovitog programa TZK. U Tjednu fair playa sudjelovalo je 8 razrednih odjela (8AB-učenici, 5AB-učenici, 7AB-učenici, 5AB-učenice i 6AB-učenice) odnosno ukupno 120 učenika i učenica.

Svi sadržaji provedeni su u B glavnom dijelu sata. Obrađene teme bile su: fer navijanje, fer ponašanje u igri, uloge navijača i igrača, poštivanje sportskih pravila, navijanje za protivnika. Opis provedbe sadržaja: "navijanje za protivnika". Učenice su podjeljene u četiri ekipe,dvije igraju rukomet, dok druge dvije navijaju svaka za svoju ekipu,zatim promjena. Sve učenice su upoznate sa „Fair play“ pisanim i nepisanim pravilima. Prve dvije ekipe su izašle na teren, rukovale se i odigrale susret u pravoj sportskoj atmosferi. Primjer je učenica koja je pomogla učenici iz druge ekipe koja se ozljedila, zaustavila je igru, dala joj ruku i podigla je s tla. Navijanje je zaista bilo veselo i bučno. Kod promjene ekipa, samo su se zamjenile uloge. Učenice su na terenu zaista dosljedno poštivale pravila igre, a navijačice su isključivo navijale za svoj tim bez vrijeđanja protivničkog. Na kraju su se svi rukovali , a pobjednička ekipa dobila je zaslužene čestitke.

Zanimljiva je napomena profesora Punoša: U razgovoru s učenicima o smislu „Fair playa“, došao sam do zaključka, da je učenicima stalo da pobjede na pošten način, no što je navijanje žustrije, a okolina užarenija to se manje misli na „Fair play“.