Skip to main content

Osnovna škola "Srdoči" - Rijeka

Tjedan fair playa proveden je u Osnovnoj školi Srdoči iz Rijeke od 10. do 14. prosinca 2018. godine. Provoditeljica sadržaja bila je Veronika Jurčić mag.cin. U programu su sudjelovali učenici iz 3 razredna odjeljanja: 6.b , 5.d i 7.c te učenici 2. i 3.-ih razrednih odjela koji su uključeni u Univerzalnu sportsku školu. Ukupno je sudjelovalo 124 učenika. Program je proveden radom u dvorani. Učenici su pisali što znaju o fair playu, pisali što smatraju fair play-om u sportu koji oni treniraju, napravili smo radionicu: „Smatram li da je nepoštena pobjeda ipak pobjeda?“  Na kraju su učenici zauzeli stav kako samo fair- play igrom i ponašanjem možemo doista pobijediti i s time biti zadovoljni i ispunjeni.

Primjer fair play igre u nogometu; Učenici su podijeljeni u 4 ekipe. 2 muške ekipe igraju nogomet, jedna protiv druge, dok djevojčice navijaju za ekipu koju žele. Nakon toga, djevojčice igraju nogomet, a dječaci navijaju za njih. Obje ekipe djevojčica i dječaka su zaključile da je puno ljepše igrati uz navijanje, bodrenje, bez ružnih riječi i nepoštenih poteza.

Učenici su se na terenu držali pravila fair- playa te poštivanja pravila igre. Ekipe su na kraju utakmice pružanjem ruke i čestitanjem završile sat fair- playa te izrazili želju da će sve ovo prenesti na svoju ekipu i klub u kojem treniraju.

S učenicima koji su uključeni u Univerzalnu sportsku školu poslali smo razglednice, uključili fair- play kod gađanja i hvatanje lopte, gdje su učenici gađali i hvatali loptu lijevom rukom ( rukom koja im nije dominantna), a učenice su gađale i hvatale dominantnom rukom. Učenici su ovo smatrali poštenijim nego da istom rukom gađaju i djevojčice i dječaci koji su ipak malo jači od njih. Svaki učenik dao je primjer svog fair- play ponašanja u igri.  

Primjer fair play igre u odbojci; Učenici su podijeljeni u 2 ekipe. Jedna ekipa je sastavljena od djevojčica koje treniraju odbojku u klubu nekoliko godina, a druga ekipa je sastavljena od dječaka koji nisu trenirali odbojku. S obzirom da je ženska ekipa bila bolja u odbojci, muška ekipa počela je sa 10 poena prednosti, a ženska od nule, te su se svi učenici složili da je to pošteno. Pobijedila je ipak ženska ekipa sa 2:1 u setovima, sa malom razlikom.