Skip to main content

Obilježen Međunarodni fair play dan u Kotoribi

Obilježavanje 1.Međunarodnog fair play dana

U petak, 25.09.2020. u 5.B razredu Osnovne škole Jože Horvata iz Kotoribe, (na satu razrednog odjela) obilježili smo 1.Međunarodni fair play dan. U tom razredu ima ukupno 17 učenika koji su u oluji ideja, kroz razgovor, izražavali svoje stavove i mišljenja o tome što za njih znače riječi FAIR PLAY. Tako su značajno mjesto poželjnog ponašanja u sportu zauzele slijedeće osobine i ljudske vrijednosti: pomaganje,upornost, dobrota, prijateljstvo, timski rad, iskrenost, poštenje i sl.

Oluji ideja i našem razgovoru o poštenoj igri prethodio je prikaz BONTONA ponašanja u sportu za djecu školskog uzrasta, te izgled nekolicine razglednica.

Budući da je cijeli sat posvećen razgovoru i debati, učenici su dobili zadatak da kod kuće pokušaju napraviti svoju vlastitu razglednicu.

O FAIR PLAY-u razgovaralo se i u drugim razredima u okviru sata TZK (5. - 8.) tako da je u obilježavanju fair play dana sudjelovalo stotinjak učenika. Svi su se oni složili da je njegovanje poštene igre u sportu nužno i potrebno, ali da usporedno s ponašanjem u sportu ide ponašanje pojedinca općenito u životu. Jednostavnijim rječnikom: ako si fair (pošten) u životu, tada si pošten i u sportu. To dvoje je nedjeljivo jer je čovjek cjelina.

U osmim se razredima razgovaralo ( na dijelovima sata TZK) o fair play kartonu. Njegovo postojanje na školskim natjecanje ima velikog smisla, po mišljenju učenika, zato jer se na taj način barem prisiljava one koji možda baš i nisu poštenjaci u igri, da budu malo svjesniji toga.

Važno je s vremenom doći do spoznaje da nepravedna pobjeda zapravo nije pobjeda. Puno je bolje odigrati igru tako da u njoj pomogneš protivniku, makar to možda značilo izgubiti. Ili ostati bez medalje ako je pošteni potez iz tebe izvukao bolju osobu.

Za slijedeću školsku godinu planiramo dodijeliti nagradu za FAIR play sportaša/sportašicu škole kao što smo to činili i  desetak prethodnih godina. Ponosni smo na tu malu i skromnu, a opet veliku stvar zato jer tu nagradu često dobivaju upravo oni učenici koji se kroz školska natjecanja u znanju nikad ne bi imali prilike istaknuti. Ovu nagradu obično dodjeljujemo osmašima na kraju njihovog osnovnoškolskog obrazovanja. I tada vrlo često svjedočimo suzama radosnicama u očima onih roditelja koji takvo nešto nisu nikad očekivali da baš njihovo dijete dobije.

Ideja je, također, da se dobivanje ovakve nagrade proširi i na sve ostale, a ne samo ome razrede. Na taj način učenici bi bili bolje motivirani biti pošteniji ljudi, u sportu i općenito.

OŠ JOŽE HORVATA KOTORIBA

Danijela Krobot,prof.