Skip to main content

Dobitnici godišnjih nagrada školskog sporta za školsku godinu 2019./2020.

Dobitnici godišnjih nagrada školskog sporta za školsku godinu 2019./2020.

Hrvatski školski sportski savez od svoga osnutka (prosinac 2006.) dodjeljuje nagrade školskog sporta za tekuću kalendarsku godinu. Nagradu je dodjeljivao najboljim Školskim sportskim društvima u kategoriji osnovnih, te srednjih škola ali i pojedincima.

                Školska sportska društva tijekom godine ostvaruju plasmane na natjecanjima u organizaciji HŠSS-a, te na taj način zbrojem ostvarenih bodova dolazimo do najboljeg školskog sportskog društva u osnovnim i srednjim školama RH.

Od pojedinačnih nagrada, naravno da je nagrada za životno djelo kruna rada pojedincu za njegov doprinos i cjeloživotni rad u školskom sportu. HŠSS-u pripada velik privilegij u svojim redovima imati dovoljan broj suradnika koji zaslužuju nagradu za životno djelo. Ponekad je teško odabrati dobitnika jer svaki od predloženih na svoj način zaslužuje nagradu.

Nagrade pojedincima za doprinos u razvoju školskog sporta u prethodnoj godini je nagrada svim onim marljivim pojedincima na području RH koji uistinu predstavljaju Školsko sportsko društvo, školu, gradove, županije u RH. Oni svojim radom, trudom, nedvosmislenim davanjem sebe i svoje energije u rad s djecom, učenicima, zaslužuju puno više od nagrada koje će im HŠSS dodijeliti. Prema našem mišljenju, Školsko sportsko društvo je puno više od samog sporta. Ono je balans sporta u sprezi s odgojem i obrazovanjem. S jedne strane je obaveza jer se odvija u školi i učenici predstavljaju školu, a s druge strane nije jer učenik i njegovi roditelji sami odabiru žele li nastupati za školu i to sve prema strogim pravilima HŠSS-a. Uistinu smatramo da ju ogromna vrijednost nastavnika TZK u motivaciji, radu i odgoju učenika, a vrlo često taj njihov ogroman doprinos prođe „ispod radara“, neprimijećen.

Školska godina 2019./2020., svima nama ostat će u neugodnom sjećanju jer je sredinom ožujka cijeli svijet stao pa tako i Hrvatska, a sve radi pandemije bolesti COVID-19. Protekla školska godina u mnogočemu je narušila planove i HŠSS-a, školama, učiteljima, školskom sportu. Upravo sve to daje i posebnu važnost i težinu nagrađenima u ovoj godini jer, unatoč problemima svi su oni radili, trudili se i postizali određene uspjehe. Škole su do trenutka obustava rada škola sudjelovale na natjecanjima, nastavnici su i za vrijeme obustave škola radili na promociji zdravih navika i kretanja, prilagođavali se situaciji i motivirali djecu na rad od kuće.

Sve spomenuto, daje nam za pravo biti ponosan Savez koji radi isključivo na doprinosu u razvoju školskog sporta, usvajanju zdravih navika i odgoju mladih ljudi koji će sutra biti oslonac društva RH. Ponosni smo što za članove imamo županijske školske sportske saveze koji također rade istu stvar kao i HŠSS na području svojih županija putem kojih imamo privilegij upoznati nastavnike TZK iz cijele RH.

Na kraju želimo čestitati svim nagrađenima, školama, pojedincima, dobitniku nagrade za životno djelo, županijskim školskim sportskim savezima ali i svima onima koji ove godine nisu dobili nagradu jer nedvosmislena je istina: školski sport postoji, svi radimo na istoj i dobroj stvari sa zajedničkim ciljem, a to su naša djeca.

Zvonimir Halamek  - dobitnik nagrade za životno djelo

Govoriti o školskom sportu, a ne spomenuti Zvonimira Halameka jednako je nemoguće kao i govoriti o gospodinu Halameku, a ne spomenuti školski sport.

Halamek ili od milja Hal, kako ga većina poznaje i oslovljava, jako je i čvrsto povezan, zapravo prožet školskim sportom. I evo, početak teksta zapravo trasira niti razmišljanja koje su prethodile. Hal i školski sport su jedno te isto.

Halamek je, čini se, na pragu ulaska u svijet rada znao da je sport njegov najbolji izbor. Zapošljava se 1980. godine u osnovnoj školi Šestine kao nastavnik tjelesnog odgoja. 1981. godine prelazi u Školski sportski savez Grada Zagreba na mjesto stručnog suradnika, gdje ostaje do svog umirovljenja. 20 godina je radio kao stručni suradnik, dok je drugih 20 godina proveo kao glavni tajnik.

Još je kao učenik živio školski sport punim plućima. Od svoje 16. godine vodi ekipe na školskim sportskim natjecanjima gdje je svoj vrhunac postigao kao voditelj ženske košarkaške ekipe OŠ Miloje Pavlović (danas OŠ Lovre pl. Matačića), pod mentorstvom Željka Zlatića s osvojenim prvim mjestom na prvenstvu Republike Hrvatske te prvim mjestom na državnom prvenstvu bivše države Jugoslavije.

Kroz 50 godina Hal je aktivno djelovao u školskom sportu. Kroz osnovnu i srednju školu se natjecao u školskim sportskim natjecanjima, a svojim djelovanjem u sustavu školskog sporta kroz godine je utjecao na razvijanje sustava na nacionalnoj razini.

Gotovo da nema profesora, kineziologa, koji ne poznaje Halameka. Njegova predanost, pedantnost, insistiranje na detaljima i stalna želja da sve što započne i dovede do završetka ostavila je traga na sve koji su na bilo koji način s njime radili, surađivali ili pomagali.

Halameka je u Školskom sportskom savezu grada Zagreba primila druga legenda školskog sporta, Krešo Drvodelić. Pod njegovom je paskom Halamek polako i temeljito postavljao okvire informatičko-informacijske službe u natjecanjima školskog sporta. Mnoge ideje prvo su bile testirane u Zagrebu, a onda i drugdje. Član je organizacijskih odbora mnogih natjecanja. Počeo je daleke 2001. na državnom prvenstvu u atletici za osnovne škole, 2001. u košarci za djevojke srednjih škola, 2002. u odbojci za djevojke srednjih škola.

Od 2003. do 2012. godine, deset godina uzastopno, član Organizacijskog odbora i voditelj informatičko-informacijske službe za 14 sportova na Državnim prvenstvima školskih sportskih društava osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske.

Sudjelovao je i u organizaciji Svjetskih školskih prvenstva, počevši od Svjetskog školskog odbojkaškog prvenstva u Poreču 2006. godine, a niz je nastavio 2012. sa Svjetskim prvenstvom u rukometu koje je održano u Varaždinu.

Iako je primarno bio okrenut školskom sportu, Halamek je dubok trag ostavio i u klupskom i rekreativnom sportu.

Njegove organizacijske sposobnosti i vještina dobro su došla na brojnim susretima odmora i rekreacije, na Zimskom olimpijskim igrama 1984.  u Sarajevu, Univerzijadi 1987. u Zagrebu, Eurobasketu 1989 u Zagrebu, europskim i svjetskim prvenstvima u streljaštvu, taekwondou, padobranstvu i judu.

Član je organizacijskog odbora prvog i drugog ljetnog športskog tjedan škola zemalja Alpe-Jadran održanih 1999 i 2001. u Rovinju.

Halamek je zaljubljenik u košarku. Bio je 70-ih godina trener juniorskih ekipa košarkaša i košarkašica KK Industromontaže. U 80-im je trenirao KK Centar i KK Mladost, a pamte ga i u košarkaškim klubovima Pešćenica, Centar banka, Dubrava, Nama.

Krajem 90-ih postaje i izbornik mlađe kadetske reprezentacije (U14) Hrvatskog košarkaškog saveza.

I na kraju kratki osobni osvrt na Halmekov radni vijek, odnosno njegov utjecaj na HŠSS. Kad je HŠSS osnovan još davne 2006., mlad Savez s mladim djelatnicima trebao je vodstvo i ljude koji su već tada bili priznati stručnjaci, sportski djelatnici i poznavatelji problematike školskog sporta. Iako, izdvojiti samo Halameka bilo bi neozbiljno jer su ti počeci uistinu okupili „kremu“ školskog sporta, naravno da ćemo izdvojiti njega jer se o njemu piše u ovom prilogu. Znači Hal sa svojim ogromnim iskustvom uistinu je bio jedan od ključnih osoba prilikom ustrojavanja rada HŠSS-a, njegovih propisa, sustava natjecanja ali i smjernica u kojem bi se školski sport u RH trebao razvijati.  Trenutno nema puno djelatnika u HŠSS-u koji se sjećaju tih početaka, tek glavni tajnik Dujić (koji je od osnutka HŠSS-a djelatnik, te stručni savjetnik Jukić koji se pridružio timu nešto kasnije). Njih dvojica, dobro se sjećaju sati i sati provedenih u razgovoru s gospodinom Halom. Bilo je ponekad iscrpljujuće ali brzo su shvatili da su mu namjere poštene i usmjerene u smjeru unapređenja školskog sporta.

Informacija o odlasku gospodina Hala u mirovinu sve nas je malo uzdrmala ali svima koji su s njim surađivali sigurno je drago jer je ostavio velik utjecaj na njih, nas u HŠSS-u. Stoga, drago nam je da smo s njim surađivali, a nagrada za životno djelo je uistinu od srca dodijeljena.

Želimo čestitati još jednom gospodinu Halu, zahvaliti se na svim godinama zajedničke suradnje i poželiti dugačku i zasluženu mirovinu. Hvala Vam gospon Hal!

Najbolja školska sportska društva u školskoj godini 2019./2020.

Najbolja školska sportska društva u školskoj godini 2019./2020. u kategoriji osnovnih škola su:

1. ŠKOLSKO SPORTSKO DRUŠTVO „PRVA“ I. OSNOVNE ŠKOLE ČAKOVEC,ČAKOVEC




2. ŠKOLSKO SPORTSKO DRUŠTVO „BRAJDA“ OSNOVNE ŠKOLE BRAJDA, RIJEKA




3. ŠKOLSKO SPORTSKO DRUŠTVO „BOGUMILAC“ OSNOVNE ŠKOLE BOGUMILA TONIJA, SAMOBOR



3. ŠKOLSKO SPORTSKO DRUŠTVO „GUNDULIĆ“ OSNOVNE ŠKOLE IVANA GUNDULIĆA, DUBROVNIK


3. ŠKOLSKO SPORTSKO DRUŠTVO „PUJANKI 95“ OSNOVNE ŠKOLE PUJANKI, SPLIT



 

Najbolja školska sportska društva u školskoj godini 2019./2020. u kategoriji srednjih škola su:

1. ŠKOLSKO SPORTSKO DRUŠTVO „LABOS“ PRIRODOSLOVNE ŠKOLE VLADIMIRA PRELOGA, ZAGREB



2. ŠKOLSKO SPORTSKO DRUŠTVO „ŠPOGI“ ŠPORTSKE GIMNAZIJE, ZAGREB


3. ŠKOLSKO SPORTSKO DRUŠTVO „GIMNAZIJALAC“ GIMNAZIJE DUBROVNIK, DUBROVNIK



3. ŠKOLSKO SPORTSKO DRUŠTVO „POLET“ GIMNAZIJE MATIJE ANTUNA RELJKOVIĆA, VINKOVCI



3. ŠKOLSKO SPORTSKO DRUŠTVO „GIMNAZIJA“ GIMNAZIJE POŽEGA, POŽEGA




3. ŠKOLSKO SPORTSKO DRUŠTVO „SREDNJOŠKOLAC“ SREDNJE ŠKOLE NOVSKA, NOVSKA



 

Nagrade pojedincima za doprinos u razvoju školskog sporta u školskoj godini 2019./2020.

U Zagrebačkoj županiji dobitnica  godišnje nagrade za doprinos razvoju školskog sporta u Republici Hrvatskoj u školskoj godini 2019./2020. je Ines Bohaček.

U Karlovačkoj županiji dobitnica  godišnje nagrade za doprinos razvoju školskog sporta u Republici Hrvatskoj u školskoj godini 2019./2020. je Alenka Belčić.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji dobitnik  godišnje nagrade za doprinos razvoju školskog sporta u Republici Hrvatskoj u školskoj godini 2019./2020. je Sanja Radočaj.

U Virovitičko-podravskoj županiji dobitnica  godišnje nagrade za doprinos razvoju školskog sporta u Republici Hrvatskoj u školskoj godini 2019./2020. je Marijana Strija.

U Zadarskoj županiji dobitnica  godišnje nagrade za doprinos razvoju školskog sporta u Republici Hrvatskoj u školskoj godini 2019./2020. je Helena Hondrov.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji dobitnik  godišnje nagrade za doprinos razvoju školskog sporta u Republici Hrvatskoj u školskoj godini 2019./2020. je Igor Miličević.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji dobitnik  godišnje nagrade za doprinos razvoju školskog sporta u Republici Hrvatskoj u školskoj godini 2019./2020. je Nenad Šeparović.

U Krapinsko-zagorskoj županiji dobitnica  godišnje nagrade za doprinos razvoju školskog sporta u Republici Hrvatskoj u školskoj godini 2019./2020. je Sanja Papišta.

U Varaždinskoj županiji dobitnik  godišnje nagrade za doprinos razvoju školskog sporta u Republici Hrvatskoj u školskoj godini 2019./2020. je Damir Popović.

U Primorsko-goranskoj županiji dobitnica  godišnje nagrade za doprinos razvoju školskog sporta u Republici Hrvatskoj u školskoj godini 2019./2020. je Ljiljana Turina – Bujanović.

U Požeško-slavonskoj županiji dobitnik  godišnje nagrade za doprinos razvoju školskog sporta u Republici Hrvatskoj u školskoj godini 2019./2020. je Željko Barić Pilić.

U Osječko-baranjskoj županiji dobitnik  godišnje nagrade za doprinos razvoju školskog sporta u Republici Hrvatskoj u školskoj godini 2019./2020. je Ivan Pospišil.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji dobitnik  godišnje nagrade za doprinos razvoju školskog sporta u Republici Hrvatskoj u školskoj godini 2019./2020. je Ivica Šupe.

U Međimurskoj županiji dobitnik  godišnje nagrade za doprinos razvoju školskog sporta u Republici Hrvatskoj u školskoj godini 2019./2020. je Zlatko Sir.

U Sisačko-moslavačkoj županiji dobitnik  godišnje nagrade za doprinos razvoju školskog sporta u Republici Hrvatskoj u školskoj godini 2019./2020. je Ranko Hrs.

U Koprivničko-križevačkoj županiji dobitnik  godišnje nagrade za doprinos razvoju školskog sporta u Republici Hrvatskoj u školskoj godini 2019./2020. je Saša Šikić.

U Ličko-senjskoj županiji dobitnik  godišnje nagrade za doprinos razvoju školskog sporta u Republici Hrvatskoj u školskoj godini 2019./2020. je Damir Vujnović.

U Brodsko-posavskoj županiji dobitnica  godišnje nagrade za doprinos razvoju školskog sporta u Republici Hrvatskoj u školskoj godini 2019./2020. je Mirna Mikić.

U Šibensko-kninskoj županiji dobitnica  godišnje nagrade za doprinos razvoju školskog sporta u Republici Hrvatskoj u školskoj godini 2019./2020. je Josipa Petrić.

U Istarskoj županiji dobitnik  godišnje nagrade za doprinos razvoju školskog sporta u Republici Hrvatskoj u školskoj godini 2019./2020. je Siniša Ivanišević.

U Gradu Zagrebu županiji dobitnik  godišnje nagrade za doprinos razvoju školskog sporta u Republici Hrvatskoj u školskoj godini 2019./2020. je Čedo Majstorović.