Skip to main content

7. Dan -USŠ -2014.

Hrvatski školski športski savez po 7. puta je organizirao manifestaciju Dan univerzalne športske škole. Po oblačnom vremenu na atletskom stadionu ŠRC Mladost na Savi okupilo se 778 učenika osnovnih škola i 97 voditelja iz 21 županije Republike Hrvatske. Učenici koji su nastupili na manifestaciji pohađali su program univerzalne športske škole u školskoj godini 2013./2014. koji se provodio u 429 odjeljenja 282 osnovne škole u Republici Hrvatskoj.

Proslavu dana univerzalne športske škole Hrvatski školski športski savez već tradicionalno slavi zajedno s Hrvatskim olimpijskim odborom, Hrvatskom olimpijskom akademijom i Hrvatskim klubom olimpijaca. Tom prigodom zajedno proslavljamo i međunarodni Olimpijski dan. Olimpijski dan obilježava se 23. lipnja. Toga dana 1894 godine u Parizu osnovan je Međunarodni olimpijski odbor i donesena oluka o održavanju prvih modernih olimpijskih igara 1896 godine u Ateni. Cilj proslave Olimpijskog dana je promicanje olimpijskog pokreta i svih moralnih vrijednosti  koje šport nosi društvu u cjelini.

Manifestaciju su spektakularno najavili članovi Antiterosrističeke jedinice "Lučko" koji su prije početka druženja izveli padobranski skok. Točno u 10 sati i 40 minuta nad atletskim stadionom zaučo se zvuk helikoptera. Iz njega su iskočila dva pripadnika specijalne policijie i preciznim skokovima u samo središte atletskog stadiona donijeli zastavu Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) i zastavu Hrvatskog školskog sportkog saveza.

Učenici OŠ Jospdol, I OŠ Ogulin i OŠ Ivane Brlić Mažuranić iz Ogulina  prihvatili su zastave i svčanost 7. dana Univerzalne sportske škole mogla je započeti.

 

Manifestaciji je prisustvovao gospodin Krešimir Šamija, načelnik sektora za razvoj sporta pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, predsjednik Hrvatskog školskog športskog saveza, gospodin Nikola Perković, gospodin Franjo Prot ispred hrvatske olimpijske obitelji, gospođa Danira Bilić, predsjednica Nacionalnog vijeća za sport. Uz drage goste manifestaciji su se pridružili i Damir Martinić te legenda Zlatko Šimenc.

Okupljene je pozdravio predsjednik HŠŠS-a gospodin Nikola Perković zaželjevši svim učenicima obilje dobre zabave, sportsku sreću i uspjeh u školi.

Program univerzalne športske škole namijenjen je učenicima 1. do 4. razreda osnovnih škola gdje učenici vježbaju 2 puta tjedno uz stručan nadzor profesora tjelesne i zdravstvene kulture. (više o Univerzalnoj športskoj školi...) Cilj ovakvog okupljanja mladosti i sporta bila je promocija ovog velikog programa koji HŠŠS uspješno provodi već 7. godinu zaredom. Pokrovitelj ove manifestacije bilo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Na subotnjoj smotri mladosti i sporta učenici su svoja znanja pokazivali na 21 radnih stanica (atletika, košarka, nogomet, rukomet, brojne zabavne igre, štafete...).

Nakon sat i pol vremena dobre zabave, koju nisu mogli pokvariti ni teški oblaci puni kiše, svi sudionici manifestacije su se okupili na sredini atletskog terena kako bi oko vrata stavili zlatnu medalju koja će ih podjetiti na ovo veselo druženje. Naime, svaki učenik koji je nastupio na ovoj manifestaciji je pobjednik, jer cilj nije bio postizanje sportskog rezultata, već zabava i sportsko druženje.