Skip to main content

6. Dan -USŠ -2013.

Hrvatski školski športski savez po 6. puta je organizirao manifestaciju Dan univerzalne športske škole. Po ugodnom, malo vjetrovitom, vremenu na atletskom stadionu ŠRC Mladost na Savi okupilo se 804 učenika osnovnih škola i 93 voditelja iz 21 županije Republike Hrvatske. Učenici koji su nastupili na manifestaciji pohađali su program univerzalne športske škole u školskoj godini 2012./2013. koji se provodio u 344 odjeljenja 282 osnovne škole u Republici Hrvatskoj.

Proslavu dana univerzalne športske škole Hrvatski školski športski savez već tradicionalno slavi zajedno s Hrvatskim olimpijskim odborom, Hrvatskom olimpijskom akademijom i Hrvatskim klubom olimpijaca. Tom prigodom zajedno proslavljamo i međunarodni Olimpijski dan. Olimpijski dan obilježava se 23. lipnja. Toga dana 1894 godine u Parizu osnovan je Međunarodni olimpijski odbor i donesena oluka o održavanju prvih modernih olimpijskih igara 1896 godine u Ateni. Cilj proslave Olimpijskog dana je promicanje olimpijskog pokreta i svih moralnih vrijednosti  koje šport nosi društvu u cjelini.

Manifestaciji je prisustvovao gospodin Darko Vučić, načelnik sektora za razvoj sporta pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, predsjednik Hrvatskog školskog športskog saveza, gospodin Nikola Perković, gospodin Franjo Prot ispred hrvatske olimpijske obitelji, gospođa Danira Bilić, predsjednica Nacionalnog vijeća za sport. Uz drage goste manifestaciji su se pridružili i naši vrhunski sportaši: Karlo Stipanić,  Ninoslav Saraga,  Martina Zubčić,  Ratko Rudić,  Stjepan Deverić,  Josip Pavić,  Gordan Kožulj,   Dubravko Šimenc,  Damir Martin,  Martin Sinković,  Valentin Sinković,  David Šain i Danira Bilić.

Okupljene je naravno, pozdravio i predsjednik HŠŠS-a gospodin Nikola Perković zaželjevši svim učenicima obilje dobre zabave, sportsku sreću i uspjeh u školi.

Gospodin Franjo Prot je  naglasio je usku i dobro povezanost Hrvatskog olimpijskog obora i Hrvatskog školskog športskog saveza koja se najbolje oslikava na ostvarenju vrijednih projekata kao što su Dan univerzalne športske škole i Olympic day.

Gospodin Darko Vučić je istaknuo je važnost programa Univerzalne športske škole vjerujući da će svaka nova godina značiti još više djece koja će biti uključena u ovaj program.

Program univerzalne športske škole namijenjen je učenicima 1. do 4. razreda osnovnih škola gdje učenici vježbaju 2 puta tjedno uz stručan nadzor profesora tjelesne i zdravstvene kulture. (više o Univerzalnoj športskoj školi...) Cilj ovakvog okupljanja mladosti i sporta bila je promocija ovog velikog programa koji HŠŠS uspješno provodi već 6. godinu zaredom. Pokrovitelj ove manifestacije bilo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Na subotnjoj smotri mladosti i sporta učenici su svoja znanja pokazivali na 21 radnih stanica (atletika, košarka, nogomet, rukomet, brojne zabavne igre, štafete...). Na jednom od radnih mjesta učenici su u hladovini tribine stadiona na Mladosti imali priliku slikati se i družiti s našim proslavljenim sportašima.

Nakon sat i pol vremena dobre zabave i sjajnog druženja svi sudionici manifestacije su se okupili na sredini atletskog terena, a naše sportske veličine svakom su učeniku oko vrata stavili medalju. Naime, svaki učenik koji je nastupio na ovoj manifestaciji je pobjednik, jer cilj nije bio postizanje sportskog rezultata, već zabava i sportsko druženje.

Nakon druženje i sportske zabave, učenici su dobili flašicu vode i sendvič te veselo otišli kućama. Ovu su manifestaciju pomogli McDonalds i Mlinar te studenti Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.