Skip to main content

4. Dan -USŠ -2011.

Hrvatski školski športski savez po 4. puta je organizirao menifestaciju Dan univerzalne športske škole. Po prekrasnom sunčanom vremenu na atletskom stadionu ŠRC Mladost na Savi okupilo se 638 učenike osnovnih škola iz 19 županija Republike Hrvatske. Učenici koji su nastupili na menifestaciji pohađali su program univerzalne športske škole u školskoj godini 2010./2011. u 250 osnovnih škola u Republici Hrvatskoj. Program univerzalne športske škole namijenjen je učenicima 1. do 4. razreda osnovnih škola gdje učenici vježbaju 2 puta tjedno uz stručan nadzor profesora tjelesne i zdravstvene kulture. (više o Univerzalnoj športskoj školi...) Cilj ovakvog okupljanja mladosti i sporta bila je promocija ovog velikog programa koji HŠŠS uspješno provodi već 4. godinu zaredom. Pokrovitelj ove manifestacije bilo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i njegov je predstavnik na ovom lijepom događanju gospodin Krešimir Šamija pohvalio je dosadašnji rad HŠŠS-a u relizaciji ovog programa i izrazio želju da se pod kapom ovog programa sljedeće godine okupi još veći broj škola. Važno je istaknuti da se ove školske godine u program uključilo 286 odjeljenja s 6290 učenika.

Na subotnjoj smotri mladosti i sporta učenici su svoja znanja pokazivali na 19 radnih stanica (atletika, košarka, nogomet, rukomet, brojne zabavne igre, štafete...). Na jednom od radnih mjesta učenici su u hladovini tribine stadiona na Mladosti imali priliku slikati se i družiti s našim proslavljenim sportašima. Posebno za tu priliku našem su se pozivu odazvali Gordan Kožulj, Mario Ančić, Branko Zorko, Andro Knego, Dubravko Šimenc, Danira Nakić, Zoran Primorac, Tamara Boroš i Tomislav Paškvalin.

Proslavu dana univerzalne športske škole Hrvatski školski športski savez već 2. godinu zaredom slavi zajedno s Hrvatskim olimpijskim odborom, Hrvatskom olimpijskom akademijom i Hrvatskim klubom olimpijaca. Tom prigodom zajedno proslavljamo i Olimpijski dan. Olimpijski dan obilježava se 23. lipnja. Toga dana 1894 godine u Parizu osnovan je Međunarodni olimpijski odbor i donesena oluka o održavanju prvih modernih olimpijskoh igara 1896 godine u Ateni. Cilj proslave Olimpijskog dana je promicanje olimpijskog pokreta i svih moralnih vrijednosti  koje šport nosi društvu u cjelini.

Tim povodom okupljenima se nakon predstavnika MZOŠ-a obratio i predstavnik Hrvatskog olimpijskog odbora godpodin Siniša Krajač, pomoćnik glavnog tajnika za programe lokalnog sporta. Gospodin Krajač je podsjetio na vrijednosti sporta i olimpizma i svima zaželio puno sportske sreće i vrhunske rezultate.

Okupljene je naravno, pozdravio i predsjednik HŠŠS-a gospodin Nikola Perković zaželjevši svim učenicima obilje dobre zabave, sportsku sreću i uspjeh u školi.

Nakon sat i pol vremena dobre zabave i sjajnog druženja svi sudionici manifestacije su se okupili na sredini atletskog terena, a naše sportske veličine svakom su učeniku oko vrata stavili medalju. Naime, svaki učenik koji je nastupuio na ovoj manifestaciji je pobjednik, jer cilj nije bio postizanje sportskog rezultata, već zabava i sportsko druženje.

Nakon druženje i sportske zabave, učenici su dobili flašicu vode i sendvič te veselo otišli kućama.

Ovu su manifestaciju pomogli, Hypo banka, McDonalds i Mlinar te studenti Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Prilog Školski sport

Školski sport 15.6.2011. by Goran Jukić