Skip to main content

3. Dan -USŠ -2010.

Hrvatski školski športski savez obilježio je 3. dan Univerzalne športske škole. Ove godine proslavu dana Univerzalne športske škole obilježili smo zajedno s Hrvatskim olimpijskim odborom (HOO) i  Hrvatskom olimpijskom akademijom (HOA)  i Hrvatskim klubom olimpijaca (HKO), obilježavajući svi zajedno međunarodni Olimpijski dan.

Na atletskom stadionu Mladost na Savi okupilo se više od 350 učenika, polaznika Univerzalne športske škole (učenici nižih razreda osnovnih škola) iz 12 hrvatskih županija i Grada Zagreba. Predvođeni svojim voditeljima veselo se društvo okupilo već oko pola 11. Početak je malo kasnio jer je bura omela dolazak učenika iz Zadarske i Ličko-senjske županije.

Prisutne su pozdravili predsjednik HŠŠS, Andrija Vučković, ravnatelj Uprave za šport, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa (pokrovitelj) Željko Klarić i Glavni tajnik HOO Josip Čop (suorganizator) poželjevši im dobro zabavu i veselo sportsko druženje.

Nakon što je gospodin Željko Klarić otvorio manifestaciju, veseli osnovnoškolci rastrčali su se po terenu zauzevši svoja mjesta. Ove godine natjecanje je zamišljeno kao stanični oblik rada. Na 13 stanica razmještenih po terenu učenici su vježbajući izvršavali zadatak. Zapravo su vježbajući ponavljali većinu motoričkih aktivnosti koje su vježbali tijekom godine.

Učenici su na jednoj radnoj stanici imali priliku družiti se i malo popričaju s pravim sportskim veličinama.  Bili su tu Tomislav Paškvalin, Martina Zubčić, Danira Nakić Bilić, Vlado Šola, Perica Bukić, Zoran Primorac i Stojko Vranković. Treba svakako napomenuti da su se olimpijcima pridružili mladi sportaši - sudionici predstojećeg velikog natjecanja Olimpijskih igara mladih koje će se u kolovozu ove godine održati u Singapuru. (YOG Singapore 2010). Bili su tu atletičarka Romana Tea Kirinić, gimnastičar Filip Boroša, plivači Ivan Biondić i Ivan Capan, stolnotenisači Luka Fučec i Mateja Jeger, streljašica Valentina Pereglin i teakwondašica Rea Budić. Ova sjajna ideja o susretu vrhunskih sportaša i malih učenika univerzalnih sportskih škola ne bi mogla biti realizirana bez velike pomoći Hrvatskog kluba olimpijaca i njene dopredsjednice Danire Nakić Bilić.

Nakon sportskog dijela programa svi učenici dobili su zlatne medalje koje su im podijelili naši proslavljeni sportaši ali i mladi sportaši u usponu.

S medaljama oko vrata učenici su na odlasku dobili i veliki sendvič našeg sponzora "Mlinara" i bočicu vode.