Skip to main content

Hrvoje Čustonja izabran za glavnog tajnika ISF-a

Dugogodišnji (još od 2008.godine) glavni tajnik Hrvatskog školskog sportskog saveza, Hrvoje Čustonja s prvim danom 2019. godine počeo je obnašati vrlo značajnu dužnost glavnog tajnika međunarodne školske sportske federacije, International School Sport Federation, ISF.

[caption id="attachment_20319" align="alignnone" width="400"] Hrvoje Čustonja[/caption]

Hrvatski školski sportski savez već je duže vrijeme aktivno uključen u suradnji međunarodne školske sportske federacije i nacionalnog školkog sportskog saveza. Plod te suradnje bio je iznmno dobra organizacija i provedba Svjetskog školskog prvenstva u rukometu koje je oržano u travnju 2012 godine u Varaždinu.

Na krilima tog uspjeha Čustonja je vrlo brzo i sam, neposredno počeo djelovati u značajnom tijelu međunarodne federacije. Te 2012. godine Čustonja je postao član (jedna od najmlađih) Izvršnog odbora ISF-a.

Nakon uspješnog domaćinstva Hrvatski školski sportski savez nastavio je svoje međunarodne aktivnosti paralelno kroz sudjelovanje naših škola na velikim međunarodnim školskim sportskim natjecanjima (svjetska prvenstva, gimnazijade, kupovi i sl.), ali i na uspješnom nizu domaćinstava. Tako je 2016. u Poreču održano Svjetsko školsko futsal prvenstvo, a godinu dana kasnije, na istom mjestu i Svjetsko školsko košarkaško prvenstvo.

 

Sukladno suradnji i uspjesima Hrvatskog školskog sportskog saveza i ISF-a, kako na planu nastupa naših predstavnika, tako i u organizaciji domaćinstava i participiranju hrvatskih predstavnika u tijelima međunarodne školske sportske federacije, rastao je i utjecaj koji je Čustonja stvarao i nametao unutar strukture ISF-a.

Josip Košutić, voditelj odjela za međunarodnu suradnju i projekte u HŠSS prvi je participirao u radu stručnih tijela ISF-a. Već 2016. godine Košutić je bio član tehničke komisije za futsal, a samo godinu kasnije postao je predsjednik. Danas, Košutić obnaša funkciju sportskog direktora ISF, koordinirajući rad tehničkih komisija na razini cijele međunarodne školske sportske federacije.

[caption id="attachment_12626" align="alignnone" width="399"] Josip Košutić[/caption]

Aktivnosti HŠSS-a i ISF napreduju da će HŠSS, ove godine , krajem ožujka (Poreč) biti domaćin Svjetskog školskog odbojkaškog prvenstva za učenike mlađe od 15 godina (U15), a u svibnju (Split) Hrvatska će biti domaćin Svjetskog školskog atletskog prvenstva.

Prije imenovanja na dužnost glavnog tajnika ISF-a, Čustonja je 2018. godine bio izabran na funkciju blagajnika ISF-a.

Ovoga trenutka na pozicijama članova tehničkih komisija u ISF-u dužnosti obnašaju istaknuti članovi velike obitelji hrvatskog školskog sporta.

Ivan Dujić, glavni tajnik HŠSS-a, član je tehničke komisije ISF-a za tenis, Ivana Putarek, tajnica školskog sportskog saveza Varaždinske županije i članica Izvršnog odbora HŠSS-a , članica je tehničke komisije za rukomet, Mirna Mikić, članica tehničke komisije HŠSS-a za košarku, članica je tehničke komisije ISF-a za košarku, Krešo Tomić,  sportski direktor NK Cibalija, Vinkovci, član je tehničke komisije ISF-a za odbojku, Saša Topić,  član tehničke komisije HŠSS-a za futsal, član je tehničke komisije ISF-a za futsal, Marin Horvat, tajnik je Školskog sportskog saveza Međimurske županije i član Izvrnog odbora HŠSS-a, član je tehničke komisije ISF-a za nogomet i Aleksandar Puklavec, predsjednik je tehničke komisije HŠSS-a za atletiku, član je tehničke komisije ISF-a za atletiku.

Snažno prisustvo hrvatskih predstavnika i ISF-u zasigurno će biti od velkike pomoći novom glavnom tajniku ISF-a .

U svom nastupnom govoru Čustonja je istaknuo: "Izuzetna mi je čast biti imenovan na mjesto glavnog tajnika ISF-a. Radujem se daljnjoj nadogradnji naslijeđa koje je ISF izgradio još od 1972. godine, nastavljajući razvijati i jačati njegove temelje. Brinuti ću se za sve članice ISF-ove obitelji, prepoznajući veliku povijest ISF-a, kao temelj za daljnji napredak, rast i razvoj. Zaista vjerujem u pokret školskog sporta gdje je upravo ISF postala jedna o najvažnijih sportskih federacija u svijetu. Moja namjera je nastaviti s procesom širenja ISF obitelji, pomažući promociji školskog sporta diljem svijeta."