Skip to main content

Zagrepčanke i Zadrani pokazali svoje košarkaško umijeće

U sportskoj dvorani Žatika u Poreču odigrana je završnica državnog prvenstva u košarci za mladiće i djevojke.

U kategoriji mladića na završnici su sudjelovale momčadi iz Gimnazije Fran Galović Koprivnica, gimnazije Franje Petrića Zadar, gimnazije Matije Antuna Reljkovića Vinkovci i III. Gimnazije Zagreb. U konkurenciji djevojaka natjecale su se ekipe iz Ekonomske i trgovačke škole Čakovec, Ekonomske škole Šibenik, Srednje škole ban Josip Jelačić Zaprešić i Športske gimnazije Zagreb.

1.muško polufinale donijelo nam je susret Zadrana i Vinkovčana. U čvrstoj utakmici od samog početka igralo se koš za koš, ali deblji kraj je izvukla momčad iz Vinkovaca. Zadrani su pobjedu 53-49 proslavili pjesmom i zaputili se prema svlačionici u iščekivanju protivnika u finalu.
Uslijedilo je 2. muško polufinale gdje su snage odmjerile momčadi iz Zagreba i Koprivnce.

U utakmici punoj atraktivnih poteza spretnija i sretnija je bila momčad iz Zagreba. Utakmica je završila rezultatom 38-23.
Vinkovčani su u napetoj borbi za 3. mjesto pobijedili momčad iz Koprivnice, a rezultat na kraju utakmice je bio 46-37.
U finalu o kakvom smo samo mogli sanjati odigrana je utakmica između grada košarke Zadra i Zagreba. Utakmicu su krasili predivni potezi i stalni preokreti. Zagreb je imao veliku prednost, ali su se Zadrani u zadnjoj četvrtini razigrali i osvojili titulu državnog prvaka. Rezultat je bio 44-42, a Zadrani opet svoju pobjedu slave uz pjesmu i ples dok su Zagrepčani teško primili poraz.
U 1. ženskom polufinalu susrele su se ekipe iz Šibenika i Pule. Utakmica je bila napeta sve do dvije povezane trice za Šibenčanke, a  djevojke iz Pule više nisu mogle uhvatiti priliku za preokret. Utakmica je završila 51-41 i Šibenčanke prolaze u finale. U 2. ženskom polufinalu utakmicu su odigrale ekipe iz Zagreba i Čakovca. Djevojke iz Zagreba su u prvoj četvrtini ostavile protivnika bez postignutog  koša, kasnije su svoju prednost povećale i utakmica je završila 57-20.
U utakmici za treće mjesto srele su se djevojke iz Pule i Čakovca. Djevojke iz Pule brzo dolaze do dvoznamenkaste prednosti i osvajaju 3. mjesto u državi. Krajnji rezultat bio je 48-25.
U finalu snage su odmjerile Šibenčanke i Zagrepčanke. Djevojke iz Zagreba odlučno ulaze u utakmicu i brzo dolaze do prednosti koju održavaju do kraja utakmice. Šibenčanke nisu imale velike šanse da ih sustignu i finale završava rezultatom 60-37.
Nakon dodjele medalja košarkaši i košarkašice napuštaju dvoranu uzdignutih, a neki i pognutih lica uz riječi „Dobro je, pobijedit ćemo idući put.“

Karlo Vulić