Skip to main content

UNIVERZALNA SPORTSKA ŠKOLA Hrvatskog školskog sportskog saveza

S radom počinje 550 odjeljenja Univerzalne sportske škole.

Još jedna školska godina je počela, a listopad je mjesec kada starta najveći besplatni sportski program u osnovnim školama u Republici Hrvatskoj Univerzalan sportska škola.(vidi opće informacije o Univerzalnoj sportskoj školi).

Hrvatski školski sportski savez, donio je odluku da poveća broj odjeljenja s dosadašnjih 419 na 550 koje će se preko Županijskih školskih sportskih saveza raspodijeliti po cijeloj Republici Hrvatskoj.

NAZIV ŽUPANIJE br.odjeljenja
Zagrebačka 30
Krapinsko-zagorska 20
Sisačko-moslavačka 35
Karlovačka 18
Varaždinska 35
Koprivničko-križevačka 17
Bjelovarsko-bilogorska 19
Primorsko-goranska 38
Ličko-senjska 9
Virovitičko-podravska 13
Požeško-slavonska 8
Brodsko-posavska 21
Zadarska 16
Osječko-baranjska 45
Šibensko-kninska 11
Vukovarsko-srijemska 31
Splitsko-dalmatinska 53
Istarska 30
Dubrovačko-neretvanska 20
Međimurska 23
Grad Zagreb 57
Ukupno 550

Ovo veliko povećanje potvrđuje potrebu škola za ovakvim organiziranim sportskim programom, kojemu je cilj uključivanje što većeg broja najmlađih učenika u sportske i tjelovježbene aktivnosti, odnosno stvaranje navike svakodnevnoga bavljenja tjelesnim vježbanjem.

Deset godina ovaj program prezentira svoju kvalitetu i veličinu, pa ga je tako u prošloj školskoj godini 2016./2017. pohađalo 9.180 sretnih učenika, s kojima je radilo 314 voditelja (diplomiranih kineziologa) u 318 osnovnih škola. Sportski program u svim školama provodi se dva puta tjedno sa sadržajima koji su prilagođeni učenicima starosne dobi 6-10 godina odnosno učenicima od 1.- 4. razreda osnovnih škola.

 

U 10 godina realizacije programa Univerzalne sportske škole postigli smo puno toga:

  • ukupno je u programu sudjelovalo 957 učenika. u programu je dosad radilo 445 diplomiranih kineziologa, a odrađeno je 183.382 školska sata programa
  • devet puta smo organizirali Dan Univerzalne sportske škole na kojima je sudjelovalo ukupno 051 učenik. Pojedine županije preuzele su ideju i organiziraju Dan USŠ na razini županija i gradova (Grad Zagreb, Istarska, Primorsko goranska, Sisačko moslovačka, Varaždinska, Zagrebačka, Grad Sisak).
  • šest puta smo organizirali Simpozij Školski sport koji je prerastao stručni skup za voditelje USŠ-a i postao najveći stručni skup kineziologa u Republici Hrvatskoj, a radimo ga u suorganizaciji s Kineziološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Agencijom za odgoj i obrazovanje. Ukupno je do sada sudjelovalo 249 sudionika
  • U ovoj školskoj godini očekujemo da prelazimo brojku od preko 000 učenika koji će biti uključeni u program.

Učenici, voditelji, osnovne škole u Republici Hrvatskoj želimo vam sretan početak Univerzalne sportske škole u 2017./2018. školskoj godini!