Skip to main content

TREĆA SMOTRA UNIVERZALNE SPORTSKE ŠKOLE ISTARSKE ŽUPANIJE

Rovinj - 7. 12. 2016.  U organizaciji Školskog športskog saveza Istarske županije, pod pokroviteljstvom Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije,  održana je 3. smotra univerzalne sportske škole Istarske županije. U sportskoj dvorani „Valbruna“ u Rovinju okupilo se 117 učenica i 117 učenika nižih razreda osnovnih škola Istarske županije. U programu smotre sudjelovalo je 18 odjeljenja iz 16 osnovnih škola županije. Svako odjeljenje sudjelovalo je sa 12 učenika, šest djevojčica i šest dječaka, koji su savladavali poligon spretnosti sa osam zadataka. Učenici koji su nastupili na smotri polaznici su programa univerzalne sportske škole u školskoj 2016./2017. godini, koji se provodi u 23 odjeljenja u Istarskoj županiji.

Program univerzalne sportske škole namijenjen je učenicima od 1. do 4. razreda osnovnih škola, gdje učenici vježbaju dva puta tjedno uz stručan nadzor profesora tjelesne i zdravstvene kulture. Cilj ovakvog okupljanja djece i sporta je promocija  programa Univerzalne sportske škole kojeg  Školski športski savez Istarske županije uspješno provodi već treću godinu zaredom.

Sudjelovali su učenici i voditelji iz slijedećih osnovnih škola: OŠ Centar, OŠ Kaštanjer, OŠ Veruda, OŠ Veli Vrh, OŠ Stoja i OŠ Šijana iz Pule, OŠ Matije Vlačića i OŠ Ivo Lola Ribar iz Labina, OŠ Jurja Dobrile iz Rovinja, OŠ Petra Studenca iz Kanfanar, OŠ Marčana iz Marčane, OŠ Dr. Mate Demarina iz Medulina, OŠ Jože Šurana iz Višnjan, OŠ Fažana iz Fažane, OŠ Vladimira Nazora iz Vrsara i OŠ Vladimira Gortana iz  Žminja.

Nakon otvaranja počelo je natjecanje na kojem nije nedostajalo uzbuđenja i sportske dramatike, uostalom kao i na pravim sportskim natjecanjima. Ipak, ono što je najvažnije da je natjecanje proteklo u istinskom sportskom duhu, te da su se učenici kroz igru i natjecanje dobro zabavili, upoznali vrijednosti sportskog natjecanja te stekla nova prijateljstva. Cilj ovakvih priredbi je uključiti što veći broj učenika u sportske aktivnosti te ih u ranoj dobi zainteresirati za bavljenje sportom.
A kako u konačnici ni jedan učenik s ovog natjecanja ne bi otišao tužan i razočaran, pobrinuli su se organizatori, koji su, svim sudionicima smotre dodijelili medalje za sudjelovanje i uloženi trud.


Na kraju svega može se reći da je sve prošlo u vedrom i veselom duhu mnoštva malih školaraca,  a sudeći po njihovim osmijesima i to da je manifestacija zadovoljila.
Napisao i snimio: Franjo Ivanišević, tajnik Školskog športskog saveza Istarske županije