Skip to main content

Hrvatske ekipe prošle u četvrtfinale Svjetskog prvenstva pa zaplesale linđo

Četvrtak je bio dan osmine finala na Svjetskom prvenstvu u košarci za srednje škole u Poreču. Hrvatske ekipe (Treća gimnazija Zagreb) su prošle u četvrtfinale, a zatim zaplesale linđo s kolegama iz Šibenika i Dubrovnika.

Treća gimnazija je i u srijedu nastavila sa 100%tnim učinkom. Nakon uspjeha u natjecanju po skupinama, uspješni su bili i dečki i djevojke u osmini finala te su tako na zajedničkom omjeru 8-0.

Košarkašice su se odlično pripremile za Slovačku, odigrale «obranu krvavih koljena» i na krilima napadačkog učinka Nike Muehl (16 poena, 12 skokova, šest ukradenih lopti i četiri asistencije) te Patricije Perić (16 poena, 4/11 trica) došle do konačnih 48:41.

Iako rezultat ne sugerira takav tijek, ali hrvatska ekipa 3. gimnazije Zagreb je preuzela kontrolu nad susretom u drugom dijelu prve četvrtine, izgradile dvoznamenkastu prednost te u posljednju četvrtinu ušle s plus 15.

Slovakinje su se tek u posljednje dvije minute uspjele primaknuti na jednoznamenkasti minus, ali vremena za preokret nije bilo i veliko slavlje na terenu porečke dvorane Žatika moglo je početi! U četvrtfinalu, Hrvatska čeka neugodnu Grčku, koja ima i snažnu potporu s tribina, a u osmini finala je izbacila Češku 51:44.

Košarkaši 3. gimnazije u osmini finala pokazali su kvalitetu protiv Kosova i sa 67:50 prošli među osam najboljih škola na svijetu. Iako su kosovski košarkaši bolje krenuli (11:4), Hrvatsku je u igru vratila dobra obrana. Nakon što su u drugom poluvremenu Kosovari i fizički pali, na krilima Dine Bistrovića i Tina Šebalja, Hrvatska je otišla na mirnih +18 i proslavila vrijednu pobjedu. U četvrtfinalu naši košarkaši idu na jaku Francusku, koja je s lakoćom svladala Latviju 76:34.

Šibenske «ekonomistice» su bile bolje od Rumunjske u razigravanju od 25. do 28. mjesta sa 71:50. Dubrovački gimnazijalci izgubili su od Irana (32:85) u razigravanju od 17. do 32. mjesta.

Detaljnije možete saznati na sljedećem linku ->1/4 finale raspored