Skip to main content

Zadnji trenuci rukomet u Poreču

RAZIGRAVANJE ZA 3. I 1. MJESTO

U prvom poluvremenu utakmice pozitiva te podrška publike u dvorani odjekivala je kilometrima dalje. Žestoko su se borili ŠSD Ploče i Osmine iz Zagreba. Bilo je veoma napeto, nekih lakše ozljeđenih igračica i dr. Prvi dio završio je rezultatom 4:5. Na kraju utakmice rezultat je bio izjednačen (10:10) te su natjecateljice igrale na sedmerce nakon kojih smo dobili pobjedu ŠSD Ploče razultatom 14:12.

Nikad najneizvjesnija utakmica za prvo mjesto odigrala se između ŠSD- a Mladost (Ivanić- grad) i Gimnazijalac Rijeka. Kroz cijelu utakmicu napetost i neizvjesnost je rasla, iz sekunde u sekundu, iz minute u minutu i tako je došao kraju prvog poluvremena s pobjedom Riječanki rezultatom 7:10. Dinamički se i druga utakmica privela kraju te su se zlatom okitile Mladost iz Ivandić-Grada završnim rezultatom 14:18.

Odigrana je finalna utakmica rukometnog državnog prvenstva za 3. mjesto u kojoj su sudjelovali ŠSD Druga gimnazija Varaždin i ŠSD Gimnazijalac Rijeka. Momčadi su se hrabro borile te pokazivale svoju ljubav prema sportu. Kao i u svakoj do sad utakmici, tribine su bile pune te pružalej golemu podršku igračima. Rezultat na kraju prvog poluvremena je 10:11 sa strane Rijeke. Drugi dio utakmice odigran je još neizvjesnije od prvog jer su se mladi rukometaši borili za treće mjesto. Iako bodovno jako gusto, pobjedu je ponosno odnjelo ŠSD Gimnazijalac i tima kući odnjelo broncu.

Nakon utakmice za treće mjesto, usljedila je za prvo. Utakmica je bila sve samo ne monotona; prepuna entuzijazma, borbe, želje za pobjedom, a borili su se Špogi i Našice. Borba se nastavila jednakom žestinom, a naslov rukometnih prvaka ponovo su opravdali Špogi.

IPL novinarka: Elena Miklečić

ZLATNI VRATAR ŠPOGIJA NAJZASLUŽNIJI ZA POBJEDU

Nakon finalne utakmice DP u rukometu za srednje škole razgovarala sam s Ivanom Panjanom, učenikom četvrtog razreda Sportske Gimnazije te glavnim vratarom Špogijeve momčadi. Ivanovi suigrači su uspješno obranili naslov prvaka kojeg su osvojili prošle godine, a svakako je na tom putu veliku ulogu imao i sam Ivan koji je u finalnoj utakmici presudio sjajnom obranom u zadnjim minutama te tako svoje rukometaše ponovo doveo do zlata.

IPL: Iako znamo da ste već stari državni prvaci, kakav je osjećaj potvrditi i obraniti tu hvalevrijednu titulu?
I: „Moj odgovor je vrlo predvidljiv, naravno da je lijepo nositi tu titulu. Također, ponekad je puno teže obraniti zlato nego ga tek osvojiti. Zadnja utakmica je bila vrlo napeta, pa je pobjeda tako još slađa.“
Na kraju intervju sa pobjednicima kod djevojka i mladića u rukometu

IPL: Što kaže mentor?
I: „Ne sumnjamo u to da je ponosan na nas čak iako je Špogi od početka favoriziran za državnog prvaka.“

IPL: Koliko ste se pripremali za ovo natjecanje? Da li je rukomet za vas važan i u vašem privatnom životu?
I: „Rukomet mi je hobi, ali i posao. Kao momčad nismo se zajedno puno pripremali jer svi igramo u različitim klubovima, pa nam vrijeme to ne dozvoljava.

IPL: Pošto većina tvoje momčadi nastupa za brojne klubove, između ostalog i veliki PPD te reprezentaciju kako uspijevate uskladiti način igre? Tražite li se na „pola puta“ ili pustite da to sve ide svojim tokom?
I: „Velika prednost je to što cijela momčad igra širom različitih velikih hrvatskih kluba, pa su i sami upućeni na različite taktike i načine igre. To nam, kao što sam već spomenuo, vremenski ne dozvoljava zajedničke treninge, ali kada zajedno igramo sve ide baš onako kako treba. Funkcioniramo kao klapa i bez obzira na minimum treninga igramo kao da smo svaki dan zajedno.“

IPL: Tko je glavni u momčadi? Ima li uopće lidera ili funkcionirate kao prava ekipa?
I: „Takav u našoj momčadi ne postoji. Svi zajedno donosimo odluke i igramo kao jedan. U našoj momčadi nema izdaje, svi smo isti.“

IPL: Planiraš li rukometnu karijeru? Razmišljaš li o KIF-u?
I: „Rukomet je moj život, a to i KIF nikako ne ide zajedno. KIF zahtjeva slobodan raspored koji se ne uklapa sa mojom rukometnom karijerom. Rukometom se bavim profesionalno, pa će mi tako u budućnosti, pored fakulteta, on biti prioritet.“

IPL: Koja momčad vam je predstavila najveći problem i zašto?
I: „Momčad iz Našica napravila nam je najveći problem do sada na DP. Tako napetu igru nismo igrali od kada nastupamo na DP. Dečki su uigrani, grubi, ali i dalje sportski i fer.

IPL: Jeste li i na početku natjecanja razmišljali o zlatu?
I: „Odlučili smo ići utakmicu po utakmicu. Pobjeda nam nije bila na prvo  mjestu, koncentrirali smo se na kvalitetu igre.“

IPL: Što si naučio iz svega ovoga i koja je tvoja poruka za buduće mlade sportaše koja je od tebe kao profesionalnog i iskusnog igrača sigurno vrlo važna za našu sportašku mladost?
I: „Sport i samo sport. To je ono najbitnije što želim reći. Najvažnije je samo da kvalitetno i srčano treniraju, a sve ostalo će doći samo od sebe.“

IPL: Poto je ovo tvoje zadnje školsko natjecanje, što će ti ostati u najljepšem sjećanju?
I: „Uz cijelu ovu strku oko igre i pobjede ipak na kraju svega najvažniji su prijatelji i ekipa. Tih ljudi ću se sjećati zauvijek i to je ono što ću zasigurno još dugo, dugo pamtiti.“

INTERVJU- RUKOMETNE PRVAKINJE

Ime i prezime: Ana Malec

Što kaže vaš trener na utakmice?
Mentor je prezadovoljan i ponosan na nas jer smo obranile naslov državnih prvakinja što je teže nago osvojiti.

Kako ste se pripremale za ovo natjecanje? Je li rukomet vaš hobi i u privatnom životu?
Nama je rukomet inače hobi jer sve zajedno treniramo u klubovima i imale smo školske treninge te smo se tako pripremale za prvenstvo.

Tko je glavni u vašoj ekipi? Funkcionirate li kao prava ekipa ili ima ponekad i nesuglasica.
Kod nas je glavni mentor koji je uvijek uz nas i koji nam pomaže u teškim situacijama. Uglavnom na terenu igramo kao složna ekipa.

Planiraš li rukometnu karijeru?
Pa za sad planiram, ali vidjet ćemo jer još imam dvije godine škole.

Koja je tvoja završna poruka svim mladim budućim sportašima? Što će ti ostati u najljepšem sjećanju?
U najljepšem sjećanju će mi ostati druženje ovdje s ljudima koji dolaze iz različitih krajeva Hrvatske. Poručila bih drugima da uživaju u sportu i nikad ne odustaju!
IPL, Marita Čatić