Skip to main content

Borba za prvo mjesto na završnom natjecanju u košarci za djevojke

Nakon jučerašnjih napetih utakmica došao je red na još neizvijesnije, napetije i uzbuđenije utakmice završnice državnog prvenstva koje su se održale u dvorani Žatika, 25. travnja 2017.

Utakmice koje su se vodile između košarkašica počele su rano ujutro, već u 08:30. Probijanje leda imala je utakmica vođena između ŠSD III. Gimnazija i ŠSD Ekonomist. Utakmica je bila napeta, a u njoj su pobjedu i prolaz u finale izborile borbene gimnazijalke s velikom razlikom u poenima. Od početka utakmice zagrizle su udicu te si osigurale zasluženu pobjedu rezultatom od 46:9.

Utakmica između ŠSD Klasničar i ŠSD Gimnazijalac vodila se žestokom borbom, velikim trudom i još većom željom za pobjedom. U samom početku utakmice, gimnazijalke su vodile, a to vođenje nastavilo se kroz cijelu uzbudljivu utakmicu. Na kraju utakmice zaslužen prolaz u finale osigurale su si gimnazijalke rezultatom od 27:52.

U utakmici za treće i četvrto mjesto borile su se ekipe koje su izgubile od protivnika u prvim utakmicama, a to su ŠSD Ekonomist iz Čakoveca i ŠSD Klasničar iz Slavonskog Broda. Utakmica je odrađena ˝bez muke i bez prolivenog znoja˝. U samome početku ekonomistice su vodile, a tako je ostalo i do kraja uzbuđene utakmice koja je praćena budnim očima publike s tribina. Pobjedom ekonomistica, Klasničarke su osvojile četvrto mjesto, a ekonomistice treće.

U finalnoj utakmici između ŠSD III. Gimnazija iz Zagreba i ŠSD Gimnazijalac iz Šibenika vodila se žestoka bitka. Od početka utakmice djevojke su se snažno borile kako bi osvojile titulu prvaka Hrvatske. Utakmica je bila neizvjesna do samoga kraja, napeta za obje ekipe, posebice suigrače i trenere, no nakon mnogih utakmica, zasluženu pobjedu odnijele su gimnazijalke!

Sportska ekipa, koja je od samog prvenstva bila među najboljima, iskazala se i u ovom natjecanju te zasluženo pobijedila. Svaka je ekipa bila posebna, igrala sportski, borbeno i fer, no iz ovog prvenstva samo jedna izlazi kao apsolutno zasluženi pobjednik, a to je u ovom slučaju ŠSD III. Gimnazija!

Čestitamo svima na prolasku na državno prvenstvo, posebice onima ekipama koje su mukom, radom i trudom dospjele do polufinala i finala te osvojile prvo, drugo ili treće mjesto.

 

Jučerašnje borbene utakmice nastavile su se i sutradan, 25. travnja 2017. u dvorani Žatika između momčadi koje su se plasirale na zaslužene utakmice polufinala i finala.

Utakmice su počele rano ujutro, oko 08:30. Prva utakmica, koja je otvorila ovu završnicu za mladiće vodila se između ŠSD Kamik i ŠSD Gimnazija. Uzbudljiva utakmica u kojoj su se za pobjedu borili mladi košarkaši završena je rezultatom 49:41 za pobjedu Kamičana. Utakmica je bila napeta, puna padova, neizvjesna i borbena do zadnji sekunda.

Sljedeća utakmica igrala se između ŠSD Gimnazijalac i ŠSD Mioc. U utakmici punoj naguravanja i neizvjesnosti, pobjedu su izborili borbeni Miočani. U utakmici se nije znalo tko će se proslaviti titulom pobjednika jer su momčadi sustizale jedna drugu u broju poena. Utakmica se produžila tri minute zbog istog rezultata od 35:35 te su Miočani, puni elana i samopouzdanja praćeni vikom drugih suigrača i natjecatelja zasluženo prošli u finale s rezultatom od 44:42.

Utakmica za treće i četvrto mjesto vodila se između momčadi koje su izgubile u prethodnim utakmicama, a to su ŠSD Gimnazija iz Požege i ŠSD Gimnazijalac iz Zagreba. Na kraju utakmice treće mjesto osvojili su Zagrepčani s rezultatom 44:22. Zagrepčani su na parketu ostavili srce i borili se žestoko, a utakmica je bila uzbudljiva, puna borbe i elana.

Finalna utakmica igrana je između ŠSD Kamik iz Rijeke i ŠSD Mioc iz Zadra. Cijelo vrijeme trajanja utakmice vodila se žestoka borba. Iako umorni i od igre istrošeni košarkaši, do zadnjih atoma snage zajedno su se borili kako bi osvojile prestižnu titulu prvaka Hrvatske. Titula je bila ispunjenje snova momčadi, a taj se san ostvario ekipi ŠSD Kamik! U utakmici punoj strepnje, nervoze i iščekivanja konačnog rezultata, Riječani su pobijedili Zadrane 50:34 nakon dva produžetka od po tri minute. Time su Riječani, koji su u svakoj utakmici dali sve od sebe osvojili prvo mjesto dok su Zadrani osvojili srebrno, drugo mjesto.

Svim ekipama čestitamo na prolasku na državno prvenstvo, posebice na prolaz u polufinalne i finalne utakmice kao i ona osvojena mjesta.

IPL NOVINARKA – NORA HODAK

 

Intervju u nastavku

Poslije odigranih utakmica, osvojenih prvih mjesta, upitali smo prvake poneko pitanje. Odgovora je bilo raznih, no jedno je sigurno. Ovo prvenstvo nikada neće zaboraviti!

Prije postavljanja pitanja, predstavila nam se momčad ŠSD Kamik.

MOMČAD KAMIK: Mi smo Građevinsko tehnička škola iz Rijeke koja se bavi košarkom. Aktivni smo košarkaši koji treniraju zajedno i osvajaju medalje, kao što se vidi!

IPL: KAKAV JE OSJEĆAJ BITI PRVI U HRVATSKOJ?

MOMČAD KAMIK: Osjećaj je fenomenalan, trudili smo se, trud se isplatio, bili smo složni kao momčad, i napokon, trofej je tu! Nadamo se da smo osvijetlili obraz našeg grada!

IPL: JE LI PUT DO DRŽAVNOG NATJECANJA BIO TRNOVIT?

MOMČAD KAMIK: Da, bio je. Imali smo sreće na školskom i županijskom natjecanju, borili smo se i zasluženo osvojili prvo mjesto.

IPL: KAKO STE POSTIGLI OVAKAV REZULTAT? ZBOG STROGE TRENERICE ILI ZBOG ŽELJE ZA POBJEDOM?

MOMČAD KAMIK: Definitivno zbog želje za pobjedom, ali i zbog naše profesorice, stupa naše pobjede koju moramo pohvaliti. Isto tako i zajedništvo koje je ključ uspjeha!

IPL: OD ČEGA VAM SE SASTOJE TRENINZI? JESU LI TEŠKI I KOMPLICIRANI ILI STE VEĆ UHODANI U TO?

MOMČAD KAMIK: Uhodani smo, apsolutno. Treninzi nam nisu teški, a uz ovu osvojenu nagradu, sve je lakše.

IPL: KAKAV JE VAŠ DOJAM OVOG NATJECANJA? MISLITE LI DA JE SVE ODRAĐENO KAKO TREBA ILI IMA PONEKIH NEDOSTATAK?

MOMČAD KAMIK: Prvenstvo je lijepo odrađeno, sve na svome mjestu, sve organizirano. Sve u svemu, jako dobro. Svidjelo nam se, posebice jer smo upoznali novo društvo.

IPL: MISLITE LI DA SU SUCI PRAVEDNO SUDILI ILI JE IPAK BILO POPUŠTANJA PROTIVNIČKOJ MOMČADI?

MOMČAD KAMIK: Mislimo da u sudačke odluke ne treba ulaziti jer su suci pošteno odradili svoj posao. Sudili su po pravilima, sve je bilo pošteno.

IPL: ŠTO MISLITE, KOJA VAM JE MOMČAD BILA NAJVEĆI PROTIVNIK, A KOJA PAK NAJLAKŠI?

MOMČAD KAMIK: Nema tu najlošiji, najbolji. U svaku smo utakmicu uložili 100% sebe, odigrali kako treba i tako došli do ovog rezultata.

IPL: ŠTO MISLITE, JE LI OVO NATJECANJE POSEBNIJE OD PRIJAŠNJIH ODIGRANIH NATJECANJA?

MOMČAD KAMIK: Da, posebnije je, posebice jer smo došli prvi put u Poreč, a i osvojili smo prvo mjesto.

IPL: IMATE LI NAM REĆI NEŠTO ZA KRAJ POPUT, KAKO VAM SE SVIDIO HOTEL, DRUŠTVO, ATMOSFERA?

MOMČAD KAMIK: Druženje nam se svidjelo i nadamo se da ćemo, uz dobru organizaciju, ostati u kontaktu s drugima, kao i da će sljedeće godine turniri biti još bolji i još kvalitetniji. Sklapamo nova prijateljstva što je i cilj ovog prvenstva.

Čestitke Riječanima na osvojenom prvom mjestu!

 

Poslije odigrane utakmice, osvojenih prvih mjesta, upitali smo prvake poneko pitanje. Odgovora je bilo raznih, no jedno je sigurno. Ovo prvenstvo nikada neće zaboraviti!

Prije postavljanja pitanja, predstavila nam se jedna od najaktivnijih igračica prvenstva među djevojkama, Nika Mühl.

NIKA: Ja sam Nika Mühl, dolazim iz III. Gimnazije iz Zagreba. Bavim se košarkom i zajedno s ekipom idem po raznim natjecanjima.

IPL: KAKAV JE OSJEĆAJ BITI PRVI U HRVATSKOJ?

NIKA: Osjećaj je predivan jer put do državnog prvenstva nije bio lagan. Mislim da smo dale sve od sebe i zaslužile to što smo osvojile.

IPL: JE LI PUT DO DRŽAVNOG NATJECANJA BIO TRNOVIT?

NIKA: Da, jako! Bili smo sa Sportskom u finalu i u utakmici smo jedva pobijedile! Isto tako i sa Šibenčankama u finalu. Jedva smo ih pobijedile jer je utakmica bila dosta gusta.

IPL: KAKO STE POSTIGLI OVAKAV REZULTAT? ZBOG STROGE TRENERICE ILI ZBOG ŽELJE ZA POBJEDOM?

NIKA: Ne, ne, nije zbog ˝stroge˝ trenerice! Definitivno zbog naše volje, naše motivacije i borbenosti jer smo na svakoj utakmici ostavile srce na parketu, a i nikad nismo podcijenile protivnike i mislim da je to važno u svemu ovome.

IPL: OD ČEGA VAM SE SASTOJE TRENINZI? JESU LI TEŠKI I KOMPLICIRANI ILI STE VEĆ UHODANI U TO?

NIKA: Kakvi su školski treninzi nego teški? Teško je i okupiti se na školskom treningu, a i kad se okupimo, radimo, dajemo sve od sebe i potpora smo jedna drugoj kad se netko ozlijedi na treningu.

IPL: KAKAV JE TVOJ DOJAM OVOG NATJECANJA? MISLIŠ LI DA JE SVE ODRAĐENO KAKO TREBA ILI IMA PONEKIH NEDOSTATAK?

NIKA: Super je bilo! Od organizacije do ekipa koje su pružale otpor jedna drugoj.

IPL: MISLIŠ LI DA SU SUCI PRAVEDNO SUDILI ILI JE IPAK BILO POPUŠTANJA PROTIVNIČKOJ MOMČADI?

NIKA: Uvijek se dogodi da sudi popuštaju, no mislim da su odlično odradili svoj posao. Pošteno i fer!

IPL: ŠTO MISLIŠ, KOJA VAM JE MOMČAD BILA NAJVEĆI PROTIVNIK, A KOJA PAK NAJLAKŠI?

NIKA: Mi to ne gledamo na takav način, ali reći ću ti iskreno. Utakmica protiv Čakovca bila je lagana. Nisu nam pružile otpor kakvom smo se nadale, ali je zato utakmica protiv Brođanki bila teška. Lazićka, koja je u njihov ekipi je odličan igrač. Isto tako, utakmica protiv Šibenčanki je bila strahovito teška, a s njima smo igrale čak dva produžetka! To nije bilo lako, ali srce na parketu je ostavljeno.

IPL: ŠTO MISLIŠ, JE LI OVO NATJECANJE BILO TEŽE NA POLUZAVRŠNICI ILI NA ZAVRŠNICI?

NIKA: Na poluzavršnici smo igrali sa Sportskom što je bila jako teška utakmica, ali završnica je definitivno bila teža.

IPL: ŠTO MISLIŠ, JE LI OVO NATJECANJE POSEBNIJE OD PRIJAŠNJIH ODIGRANIH NATJECANJA?

NIKA: Da, naravno! Na ovom smo natjecanju osvojile prvo mjesto! Ostat će nam u sjećanju i nikad ga nećemo zaboraviti!

IPL: IMATE LI NAM REĆI NEŠTO ZA KRAJ POPUT, KAKO VAM SE SVIDIO HOTEL, DRUŠTVO, ATMOSFERA?

NIKA: Hotel je super, društvo isto. Zabavili smo se, no mi smo u mislima bile na poluzavršnoj i završnoj  utakmici.

Čestitke svim djevojkama na zasluženom prvom mjestu!

IPL NOVINARKA – NORA HODAK