Skip to main content

Sjajna igra i upornost nadjačale primitivizam

Zadar je ovog četvrtka (23.veljače 2017.) u SRC 'Mocire' ugostio djevojčice osnovnih škola iz cijele Dalmacije povodom poluzavršnog natjecanja Državnog prvenstva ŠSD Republike Hrvatske u 2016./2017. godini.

Tri ekipe koje su došle do ove razine natjecanja došle su braniti boje svojih škola u futsalu za djevojčice. Ekipe koje su se natjecale su: 1.OŠ Žrnovnica,Žrnovnica (ŠSD 'Sv.Jure'), 2.OŠ Župa Dubrovačka,Mlini (ŠSD 'Brenum'), 3.OŠ Šimuna Kožičića Benje,Zadar (ŠSD 'Brodarica').
Prvu utakmicu s početkom u 11:00 sati odigrale su djevojčice iz 'OŠ Žrnovnica'(plavi dresovi) protiv 'OŠ Š.K.Benje'(rozi dresovi). Djevojčice iz Žrnovnice ušle su žustro u utakmicu, 'Benje' lavovski borio no izgubile su rezultatom 1:1 (1:2)-penali. Sljedeću utakmicu ponovno su igrale djevojčice u rozim dresovima i iako vidno umorne uspjele su izboriti pobjedu protiv 'Župe Dubrovačke'. Čitava utakmica bila je neizvjesna s rezultatom 1:1 , dok 'Benje' 10 minuta prije kraja nije izveo neočekivan preokret i utakmicu okrenuo u svoju korist, u konačnici utakmica završava sa 1:3 . Žrnovnica je u trećoj utakmici zapečatila svoju pobjedu i pokazala apsolutnu dominaciju među konkurencijom svojom pobjedom protiv 'OŠ Župa Dubrovačka' sa 4:0. OŠ Žrnovnica je svojim uvjerljivim pobjedama stekla pravo nastupa na Državnom natjecanju ŠSD Osnovnih škola.


Nakon prve utakmice jedna od igračica 'OŠ Š.K.Benje' Stela Klešnik koja je ostavila srce na terenu vidno uplakana nam je otkrila da iako su se jako trudile i borile ipak je najbitniji timski duh te da ekipa funkcionira kao obitelj. Mogu reći da mi je izuzetno drago bilo vidjeti divan sportski duh i fairplay među djevojčicama koje svojom ustrajnošću i borbom pokazuju kako nogomet i futsal nisu sportovi namijenjeni isključivo 'za dječake' .


Ono što je uvelike bacilo sjenu na ovaj divan športski događaj je višak testosterona od strane nekih trenera. Sjedeći tik do klupe primjetila sam da jedan od trenera uzvikuje malenim djevojčicama stvari poput: 'Jesi li ti gluha!' ili 'Zar ti ne razlikuješ boje!' popraćeno psovkama. Smatram da bi treneri trebali staviti svoj ego i želju za pobjedom sa strane i učiti djevojčice vedrom sportskom duhu i  fairplayu. Neopravdano se zanemaruje da nije bitna pobjeda već  - sudjelovanje.


IPL novinar: Dina Uglešić; GIMNAZIJA VLADIMIRA NAZORA, Zadar