Skip to main content

Poluzavršno natjecanje srednjih škola iz badmintona

Dana 10. veljače 2017. godine u Sportskoj dvorani Novska održano je poluzavršno natjecanje iz badmintona.

Nakon uvodnih riječi ravnatelja i ponekih trenera, počelo je predstavljanje timova. Ove godine sudjelovalo je šest ekipa (mladića i djevojaka), a to su  Srednjoškolac (Srednja škola Novska), Medicinar (Medicinska škola Bjelovar) i GVG (Gimnazija Velika Gorica).

Već se na početku natjecanja u zraku osjećala velika napetost. Za vrijeme meča parova između Novske i Velike Gorice, nitko iz dvorane nije skidao pogled s njihovog terena. Navijalo se najglasnije što se moglo i pomno su se pratili potezi igrača. Igrači su, vidjelo se po njima, davali sve od sebe. Natjecanje za srednje škole rezultiralo je pobjedom novljanskog muškog i velikogoričkog ženskog tima. Oni su se tako plasirali na državno natjecanje koje će se održati u Poreču.

Smatram da je ovo natjecanje bila prilika da i učenici i drugi gledatelji uvide kako badminton nije neki bezvezni sport već da se i tu može srčano navijati, zabaviti i podupirati igrače na isti način kao i u nogometu ili nekom popularnijem sportu. Porazgovarala sam s mladićima pobjedničkog tima Srednjoškolac.

Kada ste se počeli baviti badmintonom?
Luka Bišof: Badmintonom sam se počeo baviti u trećem razredu osnovne škole na nagovor profesora Donalda Vebla. On mi je rekao da imam dobre predispozicije i da bih trebao pokušati.
Davor Andrić: Ja sam počeo igrati tek u sedmom razredu, do tada sam se bavio tenisom. Neki od mojih prijatelja postizali su dobre rezultate u badmintonu, pa rekoh, zašto ne probati.

Zašto ste se ipak odlučili baš za badminton?
Davor: Smatrao sam da ću postizati bolje rezultate u badmintonu nego na tenisu. Kao dodatnu, najveću motivaciju, naveo bih natjecateljsku atmosferu na svakom treningu i trenera.
Luka: Badminton je jednostavno bio drugačiji od svih ostalih sportova i to mi se najviše svidjelo kod njega. To je dinamičan sport u kojem si maksimalno fokusiran na teren i protivnika i ništa nije važnije od loptice, reketa i terena.

Tko vam je najveća podrška u tome svemu?
Davor: Najveća podrška mi je profesor i trener Badminton kluba Novska Donald Veble koji je i „doveo“ ovaj sport u Novsku i bez kojega ovaj rezultat ne bi bio moguć. Vrlo je ambiciozan te nas jako dobro motivira.
Luka: To su definitivno ekipa, roditelji i profesor koji su nas podržavali do samoga vrha i koji su nas poticali da postanemo još bolji.

Je li pobjeda bila očekivani ishod i što ona vama predstavlja?
Luka: Tijekom cijele borbe s Goricom nismo mogli ništa očekivati, a kamoli kalkulirati. Bilo je jednostavno, ili mi ili oni. Ovom pobjedom otvaraju se vrata boljoj razini igranja, natjecanja, stjecanja novih prijatelja...
Davor: Naslov regionalnih prvaka neizmjerno mi puno znači s obzirom na to da mi je to bila posljednja prilika da ostvarim ovako veliki rezultat. Bio sam vrlo uzbuđen, ali i nervozan jer je samo jedan set odlučivao o pobjedniku meča. Neopisiva je sreća pobijediti na ovakvom natjecanju i puno se zahvaljujem publici koja nas je bodrila.

Što ste naučili ili postigli ovom pobjedom i kome ste najviše zahvalni za uspjeh?
Luka: Naučili smo da ništa ne dolazi bez truda, rada, discipline, odricanja i, najvažnije, želje. Najviše sam zahvalan ekipi koja se do samoga kraja borila poput lavova.
Davor: Slažem se s Lukom. U ime ekipe obećavem da ćemo dati sve od sebe u Poreču i da ćemo se boriti da osvojimo prvu povijesnu medalju na državnom natjecanju za našu školu. Jako sam ponosan!

Dečki su rado i ponosno odgovarali, ali izgleda da djevojke iz Gorice nisu dobre samo u badmintonu, već i u atletici – jer su mi pobjegle.

Ipl novinar: Nika Sogonić, SREDNJA ŠKOLA NOVSKA, Novska