Skip to main content

POBJEDNICI NATJEČAJA „ŠKOLSKI SPORT I OLIMPIJSKI POKRET“

POBJEDNICI NATJEČAJA „ŠKOLSKI SPORT I OLIMPIJSKI POKRET“ pod nazivom „Sportski novinar“

Hrvatski školski sportski savez (HŠSS), u suradnji s Hrvatskom olimpijskom akademijom (HOA) provodi već petu godinu natječaj pod nazivom Školski sport i olimpijski pokret. Ovogodišnji natječaj  se provodi pod nazivom Sportski novinar i trajao je od 01. prosinca 2015. do 15. svibnja 2016. godine. HŠSS i HOA organizirali su natječaj za odabir najboljeg sportskog članka/izvješća/intervjua na temelju pravila utvrđenih Sporazumom o međusobnoj suradnji u provedbi natječaja.

Na ovogodišnjem natječaju pristiglo je ukupno 35 sportskih članaka/izvješća/intervjua (17 radova u kategoriji osnovnih i 17 u kategoriji srednjih škola. Ocjenjivački sud u sastavu: Jura Ozmec (Hrvatski zbor sportskih novinara), Saša Ceraj (HOA), Danira Bilić (HOA), Slavko Fukat (HŠSS) i Stjepan Crnokić (HŠSS) donio je odluku o odabiru najboljeg  sportskog članaka/izvješća/intervjua.

U kategoriji:
OSNOVNE ŠKOLE

  1. MARTA BAKARIĆ, OŠ Mladost, Lekenik– Ženski futsal 2015/2016  - klikni za čitanje
  2. LAURA LONČARIĆ, OŠ Lapad, Dubrovnik – Zlatni golovi kapetanice
  3. IVANA PRANJIĆ, OŠ Frana Krste Frankopana, Zagreb – Natjecanje u šahu

SREDNJE ŠKOLE

  1. TONKA JERBIĆ, SŠ Ludbreg, Ludbreg – Mudrom strategijom predstavnici Varaždinske županije izborili Poreč   - klikni za čitanje
  2. LANA IVIĆ, Ekonomska škola Vukovar, Vukovar – Županijsko natjecanje srednjoškolskih košarkaša
  3. LUKA MITAR, Prirodoslovna škola Vladimira Preloga, Zagreb – Izvještaj s finala

 

Čestitamo svim učenicima koji su poslali svoje radove i sudjelovali na ovogodišnjem natječaju.

Nagrade laureatima biti će predane u Vinkovcima 2. lipnja na svečanom otvaranju Završnice Državnog prvenstva ŠSD za 5. i 6. razrede u školskoj godini 2015./2016. Više o tome... i tome...

 

[wpanchor id="1-os-marta"]MARTA BAKARIĆ, OŠ Mladost, Lekenik– Ženski futsal 2015/2016

Futsal je kratica portugalskih (futebol de salao), odnosno španjolskih riječi (futbol sala) koje znače dvoranski nogomet. Igra se po sistemu 4+1 s loptom br. 4. Utakmica traje 2 x 20 minuta 'čiste' igre. Za razliku od nekih drugih oblika malog nogometa, futsal se igra na tvrdoj podlozi ograničenoj linijama te je jedina priznata verzija malog nogometa od strane FIFA-e. U svijetu se ovim sportom bavi oko 30 milijuna ljudi u preko 100 zemalja svijeta. Interes za futsal je sve veći, a ženski futsal nezaustavljivo raste i sve je popularniji.

U našoj školi je, po prvi puta, pod vodstvom profesora TZK Tina Petračića, oformljena ženska futsal ekipa koja je 18. veljače 2016. nastupila na kvalifikacijama za županijsko natjecanje. Natjecanje je održano u Hrvatskoj Kostajnici gdje su se 3 ekipe borile za plasman na županijsko. U prvoj utakmici, učenice naše škole su pobijedile vršnjakinje iz OŠ Davorina Trstenjaka s rezultatom 10:1, dok su u utakmici za plasman na županijsko natjecanje izgubile od učenica OŠ Katarina Zrinska s rezultatom 3:1.

Naše sportašice (Petra Kuzmac, Dorotea Rožanković, Kristina Đurđević, Tamara Ladišić, Matea Starčević i Valentina Dobranić) su dale sve od sebe te su unatoč silnom zalaganju i dobroj igri na kraju morale čestitati sportskim protivnicama na pobjedi i zaželjeti im što bolji plasman i ugodno druženje u daljnjem natjecanju. Za učenice OŠ Mladost iz Lekenika time je završeno natjecanje u futsalu te odlazimo iz Hrvatske Kostajnice bogatije za novo iskustvo i brojna poznanstva te jedva čekamo sljedeću školsku godinu i novu priliku za sportsko nadmetanje i sklapanje novih prijateljstava.

 

[wpanchor id="2-ss-tonka"]TONKA JERBIĆ, SŠ Ludbreg, Ludbreg – Mudrom strategijom predstavnici Varaždinske županije izborili Poreč

Dana 12. veljače sportska dvorana Varaždin bila je središte okupljanja mladih stolnotenisača. Naime, u "Areni" se održalo poluzavršno natjecanje u stolnom tenisu za djevojčice i dječake osnovnih škola skupine "Sjever". Zadaću organizatora uspješno je ispunio Varaždinski školski sportski savez. Završetak himne Republike Hrvatske označio je početak uzbudljivih stolnoteniskih mečeva.

Titulom pobjednika u muškoj i ženskoj kategoriji, okrunili su se predstavnici Varaždinske županije, osnovna škola Šemovec. Uz njih, na natjecanju su sudjelovali OŠ Đuro Ester iz Koprivnice, OŠ Josipa Kozarca iz Slatine, OŠ Donja Dubrava, OŠ Jože Horvata iz Kotoribe, OŠ Vladimira Nazora iz Virovitice, te OŠ profesora Franje Viktora Šignjara iz Virja. Natjecanje je obitavalo iskusnim igračima i igračicama. Jedna od takvih,  zasigurno jest mlada Šemovčanka Stela Marčec. Ljubav prema stolnom tenisu osjetila je prije sedam godina kada se učlanila u STK "Žabnik". Otada ne pušta reket iz ruke; " Stolni tenis je sport koji prije svega zahtjeva mnogo discipline i strpljenja od onoga koji bi u takvom sportu htio napredovati. Nije toliko važna fizička sprema koliko je važno da je igrač smiren i odlučan. Za sve one koji bi se željeli baviti ovim sportom, preporučujem da počnu što ranije kako bi stekli više iskustva"- objasnila nam je Stela. Osim darovitih djevojčica, natjecanju su se odvažili i uporni dječaci od kojih se najviše istaknuo Antonio Oblan iz Virja. Svojom sigurnom rukom s lakoćom je svladao protivnike. Posebnu čaroliju ovoj lijepoj sportskoj priči dali su mladi stolnoteniski suci s područja grada Varaždina. U sudačkoj klupi susreli smo Gabrijelu Bađun, trinaestu juniorku u državnoj rang listi. Njezino stolnotenisko iskustvo dugo je devet godina. Karijeru stolnotenisačice gradi u STK "Varaždin". Za organizaciju natjecanja puna je hvale; " Jako sam ponosna na ukupnu organizaciju ovog natjecanja i jako mi je drago da je Varaždinu pripala čast biti domaćinom. Ima puno mladih potencijala koji se još trebaju razvijati. Svaki početak je težak, ali tko želi, nađe način. Osobno stolni tenis treniram svakim danom po dva sata. Istina je da imam puno školskih obaveza, ali ako nešto voliš, nađeš vrijeme. Svim početnicima savjetujem da ustraju jer vrijeme nosi sve rezultate."

Kad na natjecanja dolaze tako mladi, ambiciozni "klinci", možemo se nadati jednoj svijetloj sportskoj budućnosti Hrvatske.

 

Poredak kod djevojčica:

  1. OŠ Šemovec
  2. OŠ Đuro Ester- Koprivnica
  3. OŠ Donja Dubrava
  4. OŠ Josipa Kozarca- Slatina

Poredak kod dječaka:

  1. OŠ Šemovec
  2. OŠ Jože Horvata- Kotoriba
  3. OŠ profesora Franje Viktora Šignjara - Virje
  4. OŠ Vladimira Nazora - Virovitica