Skip to main content

Press konferencija u Pazinu

U Pazinu se održala press konferencija uoči Svjetskog školskog futsal prvenstva koje će se održati od 3. - 10. travnja u Poreču.

Na druženju s novinarima iz Istre, Hrvoje Čustonja, glavni tajnik HŠŠS-a i Josip Košutić, stručni suradnik, objasnili su što će se u Poreču događati u prvih deset dana travnja.

Hrvatski školski sportski savez u suradnji s Međunarodnom školskom sportskom federacijom (ISF), a pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH, organizira ISF Svjetsko školsko futsal prvenstvo 2016. od 3. do 10. travnja 2016. godine u Gradu Poreču.

ISF Svjetsko školsko futsal prvenstvo jedno je od najvećih međunarodnih školskih natjecanja na kojem će nastupati oko 600 učenika raspoređenih u 33 ekipe iz 21 zemlje diljem cijeloga svijeta. Na Prvenstvu će sudjelovati djevojke i mladići u dobi od 16 do 18 godina, a predstavljat će ono najbolje od školskog sporta iz cijelog svijeta.

Hrvatsku na prvenstvu predstavljaju djevojke iz Športske gimnazije, te 13. gimnazija i Ekonomska, trgovačka i ugostiteljska škola iz Samobora kod mladića. Sve skupine, raspored utakmica, zanimljivosti kao i rezultate uživo možete pratiti na web stranici isf-futsal2016.com ili na društvenim mrežama.

Ciljevi organizacije ISF Svjetskog školskog futsal prvenstva, pored sportskih, su kulturna promocija Hrvatske, Istarske županije i Grada Poreča pred cijelim svijetom te promocija vrijednosti druženja i prijateljstva bez predrasuda među učenicima.

Vrijednost ovog natjecanja prepoznala je i Predsjednica Republike Hrvatske prihvativši pokroviteljstvo na Svjetskim prvenstvom.

„Osim pokroviteljstva predsjednice, važnu ulogu dali su nam i iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Resorno ministarstvo uvijek je s nama na realizaciji Završnica Državnih prvenstva Školskih sportskih društava, tako da su i u projektu Svjetskog futsal prvenstva omogućili da se u njihovim prostorijama održi ždrijeb koji je tom prilikom bio i uživo prenošen.“ – rekao je Hrvoje Čustonja, glavni tajnik Hrvatskog školskog sportskog saveza.

Tradicija svjetskih prvenstava koje suorganizira ISF je da se na tim prvenstvima samo ne igra već i druži i dobro zabavlja. Svaka reprezentacija ima obvezu pripremiti program za Susret nacija. Riječ je o događanju u kojem zemlje sudionice predstavljaju svoje kulturnu baštinu kroz turistički štand te glazbeno scenski nastup.

U Poreču će se susret nacija održati  na glavnom gradskom trgu u četvrtak 7. travnja s početkom u 14 sati.

Treba napomenuti kako je HŠSS u Varaždinu prije četiri godine uspješno organizirao i ISF Svjetsko školsko rukometno prvenstvo. Te 2012. godine glavi tajnik ISF-a Jan Coolen imao je samo riječi pohvale, ocijenivši Svjetsko školsko rukometno prvenstvo za najuspješnije prvenstvo ikad organizirano pod patronatom ISF-a.

I na kraju, valja spomenuti da se cijeli projekt prvenstva u financijskom smislu ne pada na teret poreznih obveznika. Najveći dio snose sami sudionici, odnosno njihovi školski sportski savezi, a ostatak prvenstva pokrili su sponzori.

ZANIMLJIVOSTI O PRVENSTVU U CRTICAMA

  • učenici u dobi od 16 do 18 godina
  • 21 država: Austrija, Belgija, Brazil, Bugarska, Kina, Cipar, Engleska, Francuska , Gruzija, Mađarska, Iran, Izrael, Italija, Kosovo, Nizozemska, Portugal, Srbija, Slovačka, Slovenija, Turska, Hrvatska
  • 23 ekipe mladića i 10 ekipa djevojaka
  • oko 600 sudionika
  • dvorane - 4 igrališta u 2 sportske dvorane: Žatika – 2 igrališta, Intersport – 2 igrališta