Skip to main content

Cijeli ću se život baviti plivanjem

Ovogodišnje „državno“ u plivanju u potpunosti ispunilo očekivanja organizatora, a na zadovoljstvo učenika i njihovih profesora.

Završnica državnog prvenstva školskih sportskih društava u plivanju za osnovnoškolce održana je 8. i 9. ožujka 2016.g. Ovogodišnji domaćin natjecanja, Međimurska županija, ugostila je županijske prvake iz 24 osnovne škole i 13 različitih županija. Mladi plivači bili su smješteni u Toplicama Sveti Martin, najatraktivnijim i najmodernijim toplicama te vrste u ovim krajevima. U toplicama su proveli prvi dan svog boravka, uživajući u ljepotama krajolika i pripremajući se za natjecanje.

Samo natjecanje održalo se 9. ožujka na Gradskim bazenima Marije Ružić u Čakovcu. Muške i ženske ekipe okušale su se u različitim disciplinama: slobodno, prsno i leđno i delfin , a najnapetija je bila štafeta u kojoj su ekipe pokazale odličan timski rad i kolegijalnost.
Osnovnoškolci, iako još jako mladi, pokazali su veliki talent i trud te su sve ekipe iskazale sreću oko postignutih rezultata.
Od ženskih ekipa najbolje su bile djevojke iz Siska, ŠSD POLET kojima je ovo već 3. zlato na Završnicu Državnih prvenstava , a svake godine su, čini se, sve bolji i bolji. Slijede ih Korčula (ŠSD PETAR KANAVELIĆ) , a brončanu medalju ove godine zaslužile su splićanke (ŠSD RUĐER).
Najbolji kod dečki bili su Dubrovčani (ŠSD VIDRA) koji su nakon diskvalifikacije pretprošle i srebrne medalje prošle godine, konačno dobili priliku zasjesti na tron. Srebrni  su sišćani (ŠSD VIKTOROVAC), a nakon njih su dečki iz Zadra (ŠSD BILI BRIG).

Čestitamo svim natjecateljima i trenerima na prekrasnom natjecanju te trudu i talentu koji su pokazali!
[rev_slider pli-7]

Po završetku natjecanja učenici su bili veoma uzbuđeni. Najveće veselje bilo je vidljivo kod pobjedničkih ekipa. Učenicima koji su se posebno istakli na natjecanju postavili smo nekoliko pitanja na koja su nam rado odgovorili.

„Očekivali smo prvo mjesto“ samouvjereno je rekla plivačica pobjedničke ekipe iz Siska – Nika Pancirov. Njezina je ekipa veoma uspješna na plivačkim natjecanjima te nižu zlatne medalje proteklih nekoliko godina. Kako sama kaže, ključ njihova uspjeha je trud na treninzima. Svi zajedno treniraju u klubu što im uvelike pomaže u odličnim rezultatima. Usporedivši županijsko i državno natjecanje, kaže da je razlika u konkurenciji vrlo velika. Na županijskom natjecanju su vrlo lako uspjeli ostvariti plasman na državno natjecanje, na kojem je trebalo puno više vjere i truda, te naravno čim manje tankih živaca i treme. Nika je svoju plivačku karijeru započela prije 8 godina, po uzoru na svoju sestru koja je već trenirala, a i uz podršku roditelja, posebno tate. Ispričala nam je kako se ponekad susreće s negativnim situacijama kao što su diskvalifikacija ili lošije vrijeme nego inače, međutim uvijek ostaje ustrajna što je dovodi do medalja kakvu je osvojila i na ovom natjecanju. Malo je teže uskladiti školske obaveze i naporne treninge, ali uvijek pronalazi motivaciju za plivanje.
O smještaju ima samo riječi hvale te kaže kako se dobro zabavila na natjecanju. Nika nam je otkrila kako joj je velika želja nastaviti nizati sjajne rezultate te se cijeli život baviti plivanjem. „Ne možemo uvijek svi biti najbolji, ali će se trud jednom svakako isplatiti“, poručila je na samom kraju razgovora.

1-mjesto-cure-sisak1-mjesto-decki-dubrovnik

Svoje dojmove s natjecanja s nama je podijelio i Mario Šurković – plivač pobjedničke ekipe u muškoj konkurenciji iz Dubrovnika. Mario nam je otkrio kako njegova ekipa nije očekivala zlato što ih je  pozitivno iznenadilo što dokazuje i njegova izjava da mu je ovo najbolji trenutak u plivanju do sad. Njegov je život potpuno promijenjen otkad je započeo trenirati plivanje. Kako sam kaže, prije plivanja nije bio baš komunikativan, no krenuvši s plivanjem upoznao je puno prijatelja što mu je znatno pomoglo da postane društveniji. Vrlo je važno, kako kaže, timsko poticanje. Motivacija plivača vrlo je važna za uspjeh. Spomenuo je i srebrne Korčulanke koje su im bile važna podrška. Osim toga, vrlo je važna i podrška obitelji pa nam Marko spominje svoju majku koja ga je najviše bodrila i ima veliku ulogu u njegovom plivačkom životu. Hotelom i toplicama je oduševljen. Sobe su mu super, a ubrzo nakon dolaska u Međimurje u toplicama su isprobavali svoje tehnike te su tamo proveli puno vremena. Mario nam je otkrio kako ga jako smeta da neki plivači ponekad varaju te je to istaknuo kao negativnu stranu plivanja, dok je vedra strana plivanja za njega zabava na natjecanjima i stjecanje puno prijatelja te naravno osvajanje medalja. Priznao nam je kako se plivanjem želi baviti ozbiljnije te mu je najveći cilj postati najbolji.

[rev_slider pli-7]

Čestitamo Niki i Mariju na odličnim rezultatima te im želimo da nastave i da ostvare sve svoje plivačke ciljeve i ne odustaju od plivanja.

PDF icon BILTEN NATJECANA DP PLIVANJE

IPL novinarke: Maja Nedeljko i Maria Levačić

800-ipl-maria-i-maja