Skip to main content

Virtualni ples i autorska prava

Dragi učenici, profesori,

hvala vam što sudjelujete u našem projektu Virtualni plesni show. Očekivali smo navalu, ali ste nas ipak iznenadili.

Môre lajkova na Facebooku (više od 8000), rekordna posjećenost stranica HŠSS (16.2. više od 5000, 17.2.više od 6000), jasno nam daje do znanja da smo uspjeli.

Vjerujemo da se dobro zabavljate pregledavajući ostvarenja zbog kojih su se učenici i te kako trebali potruditi.

No, pojavio se problem kada je YouTube počeo ograničavati pregledavanje nekih video radova. Naime, svi video radovi kao glazbenu podlogu koriste neku od popularnih glazbenih ostvarenja. Međutim, vlasnici tih glazbenih brojeva imaju PRAVO pozvati se na svoja autorska prava i takvim video materijalima preko pružatelja usluge (YouTube) uskratiti gledanje ili na neki drugi način ustati u zaštititi svojih autorskih prava.

Kada se to dogodilo, a dogodilo se u gotovo svim prijavljenim radovima, mi smo iskoristili mogućnost pa smo tražili osporavanje i model pravične uporabe autorskog djela. Tim činom prestala su ograničenja, s tim da se vlasnik djela mora u roku od 30 dana očitovati na naše osporavanje. U 4 slučaja do sada, vlasnik je odbio osporavanje pa je ograničenje  stupilo na snagu. To se ograničenje očitovalo u nemogućnosti pregledavanjima videa u nekim zemljama ili u najgorem obliku, u svim (286) zemljama.  U nekim slučajevima ograničenje se očituje u mogućnosti da vlasnik autoskog djela može na video objavljivati svoje reklame. I nakon odbijanja osporavnja, moguće je uložiti prigovor. To smo u jednom slučaju i učinili (video Ekonomske škole iz Velike Gorice). Tada smo zaradili opomenu od YouTubea, a kad bi se to ponovilo prijetilo bi i ukidanje računa. Nismo se više htjeli sporiti pa smo maknuli sve radove koji su bili u konfliktu.

Ta 4 videa smo stavli na svoj server i omogućili gledanje preko weba HŠSS-a. Na našim stranicama smo stavili video u flash formatu kojeg svi preglednici za desktop računala mogu pokrenuti i drugi u mp4 formatu (HTML5) koje mogu prikazivati preglednici mobilnih platformi (Android i iOS).

Na taj smo način i dalje omogućili da svi sve vide, a mogućnost lajkanja je i dalje ostala. Na stranici FB-a, pod eventima stoji ime škole i link koji vodi na stranicu HŠSS-a. Dolje lijevo je LIKE gumb koje nemilosrdno klikajte.

Vaš Hrvatski školski sportski savez